A legfőbb turista-célpontok közül nem írtam még az óvárosról sem. A Skansen és a Vasa múzeum mellett ez az a hely, ahol általában mindenki megfordul, még akkor is ha csak egy-két napot tölt a városban.

A macskaköves kis utcák nagyon hangulatosak, és ha nem akarunk szuvenírekre vadászni, mindenképp terjünk le a zsúfolt főutcáról, és járjuk be az összes többi utat. (Érthetetlen módon szinte az összes turista egy utcán sétál csak végig.)

A Gamla Stan értelemszerűen a város legrégebbi része (az 1200-as évektől lakott), és innen kezdett el terjeszkedni Stockholm. A mai épületek nagy része a 17-18.századból való, hiszen tűzvészek és egyéb okok miatt többször is átépült a város.

Az óvárost a középkorban városfal is védte. A 15-16.századi fal egy része az egyik híd alatt található Középkori Múzeumban látható. Volt egy még régebbi, belső városfal is, ami a 13.század végén épült.

A Gamla Stan mai "főutcája" a Västerlånggatan - itt lépten nyomon szuvenírüzleteket, egyéb boltokat és éttermeket találunk. Ha túl nagy a tömeg, és szeretnénk látni is valamit az utcából, érdemes az üzletek zárása után is végigsétálni rajta.

Az óváros legjelentősebb épülete a királyi palota, mely nem csak turisztikai célokat szolgál, hanem a svéd király "munkahelye" is egyben. Az eredeti középkori vár, a "Tre Kronor" a 13.században épült, de 1697-ben leégett. A helyén 1754-re készült el a felújított, barokk stílusú palota.

Az óváros főtere, és egyben Stockholm legrégebbi tere a Stortorget. Itt találjuk a Nobel múzeumot, illetve decemberben a híres karácsonyi vásárt, melyet már a 19.században is itt tartottak.

Érdemes benézni még a Storkyrkan templomba is. A sziget északi partján több olyan palota áll, mely turisták által nem (vagy csak nagyon ritkán) látogatható, de legalább kívülről érdemes megnézni őket. Keressük meg a Mårten Trotzigs gränd utcát is (a Västerlånggatan-ról nyílik), mely mindössze 90 cm széles, és ezáltal kedvelt fotó-téma a turisták körében.

Az óváros valójában három szigetből áll. A legnagyobb sziget nyugati oldalán a kisebb Riddarholment találjuk, melyet elsősorban a Riddarholmskyrkan templom és az Evert Taubes terass miatt érdemes felkeresni. A templom a város egyik legrégebbi, gótikus stílusú temploma, melyet királyi temetkezési helyként használtak. A sziget partjáról (az Evert Taubes terass-ról) pedig szép kilátást kapunk mind Södermalm, mind a Stadshuset irányába.

A harmadik, legkisebb szigetet (a Gamla Stantól északra) szinte teljes egészében a Parlament épülete foglalja el, illetve itt találjuk a már említett Középkori Múzeumot is.

 

Ajánlott megközelítés: zöld vagy piros metróval, de ha már a belvárosból jövünk, egy könnyű sétával is elérhető.

P1020962.JPGtipikus óvárosi utca

P1030818_1.JPG...akárcsak ez, egy téli napon

P1090147.JPGa háttérben Södermalm házai

P1090190.JPGa gótikus Riddarholmskyrkan templom

P1020944.JPGegy eldugott belső udvar a Västerlånggatan és a Myntgatan között

P1020960.JPGErrefelé is újra felhasználták a régi köveket: ezeréves rúnakő egy ház falába építve

P1090156.JPGegy kedves kis tér, a turistaáradattól kicsit távolabb, az Österlånggatan mentén

P1030806.JPGkarácsonyi vásár a főtéren, a Stortorget-en

P1090159.JPG

Szerző: BalazsMate  2013.07.23. 11:06 Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás ingyenes sziget piac templom séta múzeum középkor turista kötelező vízpart Gamla Stan

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr835418373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása