Észak-Stockholmban, Upplands Väsby és Rosersberg magasságában, a Mälaren partján húzódik a "Runsa kulturstig" sétaútvonal, mely több vaskori történelmi emlékhelyet érint.

A sétaút táblákkal jelölt, kb 8-10 km hosszú, ebbe belekalkulálva hogy két helyen is "zsákutcába visz", azaz vissza kell fordulnunk. A végleges sétatávolság persze attól is függ, honnan indulunk, hová érkezünk, hol parkolunk.

Vaskori es viking-kori emlékhelyről beszélünk, tehát látványos, magas várfalakra ne számítsunk. Amit láthatunk, az a következő (a számok a lent látható térkép pontjait jelölik):

  • Vaskori erődítmény falmaradványai a Mälaren partján, szép kilátással a víz felé. (1)
  • Viking kori, hajó alakú kőrakás (skeppssättning). Ez is szépen megmaradt, és a legnagyobb ilyen jellegű emlékhely Stockholm környékén. A "hajó" valószínüleg halotti rituálék része lehetett, hogy segítségével a halott lelkek átutazhassanak a túlvilágra. (2)
  • Egy kis kastély, ami magántulajdonban van, és táblák kérik a túrázókat hogy ne fotózzanak és ne is nagyon bóklásszanak a területen :( (3)
  • Kövekből és földből emelt sírhalmok. Állítólag "fontos emberek" sírdombjai találhatók erre. (4)
  • Farkasverem, amit a ragadozók elfogására használtak. Ez szépen restaurált állapotban van, a sétaút egyik végén. (5)

Runsa megközelítése problémás csak kicsit. Autóval kényelmesen le tudunk parkolni a sétaút mentén, és igény szerint tehetünk egy nagyobb kört is a Mälaren mentén. Tömegközlekedéssel viszont egy nagyon ritkán járó buszhoz kell alkalmazkodnunk, vagy egy jóval nagyobb sétát kell bekalkulálnunk Rosersberg felől. Jó ötlet lehet felrakni a biciklit a pendeltåg-ra, és onnan kibiciklizni a vízpart felé, de ugyanakkor a teljes sétaút nem bicikli-kompatibilis (a sziklák miatt).

Honlap: www.stockholmslansmuseum.se/upptack_lanet/visa/b045/

Ajánlott megközelítés: Autóval (parkolóhely adott a sétaút mentén). Buszok közül az 532-es visz el Upplands Väsby-től Runsa-ig, de ez nagyon ritkán jár (hétvégente háromóránként).

runsa9.jpgA Stockholms Läns Museum térképe

runsa7.JPGKilátás a "vár" felől a Mälaren-re

runsa6.JPGIlyen lehetett az erődítmény a sziklán...

runsa5.JPG...és most ennyi látszik a falból

runsa8.jpgA hajó alakú kőrakás

runsa3.JPGSírhalom

runsa2.JPGEgy másik sírhalom

runsa1.jpgA farkasverem

Szerző: BalazsMate  2014.08.06. 13:59 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes kilátó viking séta park túrázás vízpart külváros észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr576236978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása