Az útikönyvek talán első számú ajánlata Stockholmban a Vasa hadihajó köré épült múzeum. Nem véletlenül, hiszen a múzeum valóban egyedi és érdekes: az 1628-ban elsüllyedt hajót 333 évvel később kiemelték a tengerből, és több évtizednyi restaurálás után "eredetiben" a nagyközönség elé tárták.

Maga a hajó története is emlékezetes, hiszen kihajózása napján süllyedt el, mindössze két kilométernyi út megtétele után. Gyakorlatilag a kikötőből is alig ért ki; a Djurgården sziget mellett dőlni kezdett, és hamar el is süllyedt. A tragédiát minden bizonnyal az aránytalanul keskeny hajótest okozta, amit nem sikerült biztonságosan egyensúlyban tartani. Hivatalos felelőst nem találtak.

A hajót a 17.század óta többször is próbálták kiemelni, de sikertelenül. Végül 1959-1961 között hozták felszínre, és 1988-ig csak az állagmegóváson dolgoztak. (Azt hogy a víz alatt ennyi ideig fennmaradt a hajótest, annak is köszönhetjük, hogy arrafelé sokáig elég szennyezett volt a tenger, és nem éltek meg a "faevő" baktériumok és férgek.) A mai múzeum 1990-ben nyílt meg, és azóta is Stockholm egyik elsőszámú turistalátványossága.

A múzeum a hajó köré épült. A fedélzetre sajnos nem mehetünk fel, de a hajó jól körbejárható és a fedélzetre is rálátunk. A több szintes kiállítás bemutatja a hajó építését, a korabeli történelmi hátteret, a hajón talált tárgyakat, valamit a kiemelés és a restaurálás menetét is.

A múzeumra érdemes 2-3 órát is rászánni, gyorsan eltelik majd :) Ez nem az a hely, ahová minden hónapban elzarándokol az itt élő ember, de egy két-háromnapos turistaprogramba érdemes belesűríteni.

Honlap: www.vasamuseet.se

Ajánlott megközelítés: 7-es villamossal a Vasa museet megálló, de a Kungsträdgården-től (kék metró) vagy a Karlaplan-tól (piros metró) egy nagyobb séta is bevállalható.

vasa01.JPG

vasa07.jpg

vasa05.JPG

vasa04.JPG

Szerző: BalazsMate  2013.03.28. 16:32 5 komment

Címkék: múzeum hajó turista kötelező 17.század Djurgården

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr635170719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.03.31. 08:47:27

Apró pontosítás: a Vasa múzeum május elsejéig "tatarozás miatt" :-) zárva van.

Addig a másik hajóroncs, a dán Szürke Ordas - az alacsony vízállásnak köszönhető - legújabb látványosság.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.03.31. 12:55:26

@skandikamera: Köszi a pontositast. Olvastam rola en is, es inkabb kiegeszitem vele a cikket.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.04.01. 22:31:48

@skandikamera: És köszi a "farkasos" tippet, ma el is sétáltam arra fotózni egyet.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.05. 13:31:59

2-3 óra?Akit érdekel bővebben, annak 2-3 alkalom inkább... :-) Mi is voltunk már kétszer, de még kell menni.Ha az ember olvasgat is, akkor nagyon megy az idő.Vettünk is inkább árskortot, úgy jobban megéri, főleg családosan.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.04.05. 14:55:50

@geegee.: Persze, lehet az sokkal több is, de nem mindenki olvas vegig mindent ;)
süti beállítások módosítása