Bízva abban, hogy leendő turisták is látogatják a blogot, ideje írni az egyik elsőszámú stockholmi látnivalóról, a Skansenről is.

A Skansen (ejtsd: szkanszen) 1891-ben nyílt meg, mint a világ legelső szabadtéri múzeuma, mely az ország jellegzetes épületeit gyűjtötte össze egy helyre. A név a "skans" szóból ered, mely egyfajta katonai erődítményt jelent (az állhatott egykor a park területén). A múzeum hatására mára több országban átvették a "skanzen" szót, de hát ezt mi tudjuk a legjobban :)

A múzeumot Artur Hazelius (tanár és nyelvész) alapította abból a célból, hogy az erőteljes iparosítás következtében folyamatosan eltűnő régi vidéki épületeknek emlékhelyet állítson. Az épületeket eredeti állapotukban szállították ide Skandinávia különböző részeiről. A legrégebbi épület az 1300-as évekből való, de a legtöbbjük az 1700-as és 1800-as években épült. Artur Hazelius be is költözött a frissen megnyílt Skansenbe;  haláláig (1901) ott élt, majd ott is temették el.

A park több órás elfoglaltságot nyújt, különösen ha gyerekekkel megyünk. Főbb részei a következők: mesterségek utcája, komplett tanyák, piactér, állatkert. Ezek mellett pedig sok-sok régi faház (szegényeké és gazdagoké egyaránt), iskolaépület, templom, harangtorony. A házak általában látogathatók, és korabeli jelmezbe öltözött házigazdák mesélnek az adott család szokásairól, életkörülményeiről.

Az egyik legérdekesebb látnivaló a macskaköves utcákkal kialakított kis városrész, ahol minden házban különböző mesterségeket látogathatunk meg (könyvkötő, üvegfújó, stb.).

A főtér a kis bódékkal és a színpaddal elsősorban a jeles alkalmakkor érdekes látnivaló, pl. a karácsonyi vásár vagy ünnepnapok idején. A főtér mellett találjuk a régi fatemplomot, melyben gyakran tartanak esküvőket. (Ha épp nyitva van, nézzünk be mindenképp.)

A másik fő látnivaló az állatkert, melyben csak északi állatok kaptak helyet: pl. bölény, medve, farkas, rozsomák, szarvasok, fóka, róka, hiúz.

A "szokásos" ünnepségek (midsommar, karácsony, svéd zászló napja, valborg, Luca nap) mellett nyáron itt tartják a Svédországban kedvelt Allsång fesztivált: ez lényegében egy nagy közös együtt éneklés, meghívott pop-énekesekkel. (Kicsit Dáridó jellegű, és amúgy a svéd TV is előben közvetíti.)

Természetesen éttermet és kávézót is találunk a Skansen területén (számítsunk a sorbanállásra). Az étterem kedvező árú, úgyhogy érdemes kipróbálni egy levest és az elmaradhatatlan húsgolyókat :)

Belépődíj ünnepnapokon is van, az egyetlen kivétel december 24-e, viszont aznap a legtöbb ház zárva van, így nem is kapunk "teljes élményt".

A főbejárat közelében, már a Skansen területén belül van egy egzotikus állatkert is, de oda extra belépőjegy szükséges.

Jó tudni hogy Skansennek két bejárata is van. A városhoz (és a Djurgårdsbron hídhoz) közelebbi, kisebbik bejáratnál felszállhatunk egy siklóra, mely felvisz a domb tetejére (a park egy nagy dombon terül el), nagyjából a terület központjáig.

Honlap: www.skansen.se

Ajánlott megközelítés: 7-es villamossal (ami hétvégén rendszeresen tömve van, főleg visszafelé a belváros felé)

P1020936.JPGA kisebbik bejárat

P1170051.JPGTipikus "vidéki" látkép

P1020909.JPGTipikus vörös faház

P1170158.JPGHangulatos hobbit-házikó

P1020892_1.JPGEgy régi tanya

P1020930.JPGA "mesterségek utcája"

P1020890.JPGA főtér a bódékkal

P1020918.JPGHarangtorony

P1170054.JPGEgy kis nyári lak berendezése

P1020886.JPGA fatemplom, mint kedvelt esküvői helyszín

P1170133.JPGJávorszarvas-simogatás

P1170132.JPGAz "erdő királya", a jávorszarvas

P1170154.JPGHiúzkölyök. Május környékén születik a legtöbb utód, ezért a nyáron különösen érdemes felkeresni az állatkertet.

Szerző: BalazsMate  2013.06.26. 15:30 Szólj hozzá!

Címkék: étterem templom múzeum turista kötelező faházak Djurgården

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr495375521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása