Holnap, április 30-án Skandinávia-szerte tüzek gyúlnak; ekkor ünneplik Valborg estéjét (Valborgsmässoafton).

Az ünnepnap a skandináv-germán-balti országokban a tavasz eljövetelét, a tél elűzését jelenti, és ennek "eszköze" a hatalmas máglya. Ekkor engedték ki először a háziállatokat a legelőkre, és a tűzzel a vadállatokat és a rossz szellemeket is el akarták űzni.

A középkorban "hozzákapcsolták" a boszorkányokat is a sztorihoz - a hagyomány szerint ezen a napon repültek fel a boszorkányok seprűnyélen a Blocksberg hegyre, hogy ott rosszalkodjanak, az emberek pedig a tüzekkel próbálták elijeszteni őket. A Valborg név egyébként Szent Valborg-ra, egy 8.századi apácára utal, akit ugyancsak a középkorban kapcsoltak össze az ősi tavasz-ünneppel. (Az hogy mi az összefüggés az apáca és a máglyarakás között, nekem nem egyértelmű :))

Természetesen az ünnep a modern korban is változik, Uppsala-ban például ezen a napon az egyetemisták hatalmas, egész napos partit csapnak a városban.

Tradicionális Valborg ünnepet (máglyával, énekléssel) rengeteg helyen rendeznek a városban, lényegében minden városrészben legalább egyet, de gyakran többet is. Talán ez a link a legjobb összefoglaló, de a helyi nyomtatott újságok is részletes programajánlóval szolgálnak. A programok általában ingyenesek, ez alól talán csak a Skansen a kivétel. A máglyát általában este 8-9 körül gyújtják be.

Frissítés: a DN honlapján is van egy térkép a tüzekről. (Mondjuk a DN "top 10"-ről annyit, hogy a Kista-ban fellépő lakótelepi hip-hop zenekarok helyett érdemesebb lehet a közeli Akalla By tradicionális programját megnézni. Vagy bármi mást...)

Valborg-Riddarholmen-Mats-Lindfors624.jpgMáglya a belvárosban, a Riddarholmen szigeten (Fotó: stockholm.se)

Szerző: BalazsMate  2013.04.29. 11:46 2 komment

Címkék: ingyenes program

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr535252286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CiniMinii 2013.05.01. 15:56:30

Kár, hogy nem voltam ott. Reménykedem, hogy a Midsommar-ünnepségen majd lesz szerencsém tiszteletemet tenni.

Egyébként pedig megemlítem itt, kommentben is (a szabályok szerint), hogy ez a blog az egyik kedvencem, ezért neked adnám az egyik Best Blog-díjat.
cintiakovacs.blogspot.hu/2013/05/best-blog.html
süti beállítások módosítása