Volt már szó korábban is futballról, de most konkrétan egy bizonyos arénáról lesz szó. Sport és építészet iránt érdeklődőknek talán hasznos lehet a mai cikk, a többiek inkább "lapozzanak" :)

Az új nemzeti stadion, a Friends Arena hétvégente ingyenes vezetéseket indít (hacsak nincs épp rendezvény az stadionban), és még januárban ki is használtam a lehetőséget.

A vezetett séta kb 45 perces. Egy rövid ismertetővel indul, majd bemehetünk a lelátó alá, ahol kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé (alá), és megnézhetjük, hol haladnak el a kamionok egy rendezvényre készülve. Ezután a sajtószobákon át eljutunk az öltözőkig. A stadionon ugyebár a futballválogatott és az AIK Solna csapata osztozik - mindkettőnek saját, kidekorált öltözője van. Sajnos Zlatan Ibrahimovics helyére nem ülhetünk le (vagy csomózhatjuk össze a cipőfűzőit), ugyanis korláttal lezárt a terület. Az öltözők folyosóján van egy moziterem is, ahol kivetítőn nézhetjük vissza az aréna eddigi legemlékezetesebb jeleneteit - pl. az angolok elleni nyitómeccset, vagy nagyobb koncerteket.

A séta a pálya mellett zárul, itt a játékosok szemszögéből láthatjuk a hatalmas arénát. Na jó, ez annyira nem egy soha vissza nem térő alkalom, hiszen aki volt már koncerten a stadionban (állóhelyen), pontosan ugyanott állhatott már :) De mindenképp érdekes látvány volt a behúzott lelátó-rész (lásd az egyik fotón), ahol amúgy az AIK szurkolótábora szokott állni.

Sajnos a januári látogatáskor még nem volt gyep a stadionban, így inkább egy kopár koncerthelyiségre hasonlított az aréna. Sok stadiontúrán alap, hogy leülhetünk a kispadra - itt ez sem volt megoldható, kispad híján :) (Lehet hogy egy március végi túrán már van rá lehetőség.)

Magáról a stadionról annyit érdemes tudni, hogy 2012 őszén adták át - az angolok elleni nyitómeccsen lőtt Zlatan egymaga négy gólt, köztük azt a bizonyos távoli ollózást. Ezen a meccsen volt egyébként a (futball) rekord-nézőszám is, 49.967 szurkoló. Az AIK a 2013-as szezon óta játsza itt hazai meccseit.

Focin kívül rendeztek már itt bandy-döntőt (ha valaki nem tudná, ez amolyan nagypályás jéghoki), autós- vagy lovas rendezvényeket, nagyobb koncerteket, és Jehova tanúi kongresszust. Bruce Springsteen pl. egymás után három este is behozott ide (esténként) több mint 55.000 embert.

És hogy miért is lett a neve Friends Arena? Ahogy manapság a stadionoknál szokás, itt is eladták a névadói jogot, mégpedig a Swedbanknak. A bank viszont átengedte a jogot a Friends-nek, mely egy, elsősorban iskolai megalázások/kiközösítések(*) ellen küzdő szervezet (* svédül ezt egy szóban úgy mondják hogy "mobbning", de nem tudom van-e rá szép magyar szó). Természetesen a Friends szakterülete ráhúzható a futballra is, azaz jelképes is lehet hogy az elég ellenszenves szurkolótáborral rendelkező AIK stadionját egy ilyen szervezetről nevezték el. Egyben abszurd is a szituáció, ha a hírekben a Friends Aréna melletti verekedésről kell beszámolni.

Honlap: friendsarena.se/arenan/visningar/

Ajánlott megközelítés: pendeltåg Solna station; kék metró Solna Centrum vagy Näckrosen megálló

img_4409.JPGA pálya mellől

img_4399.JPGKilátás a "kapu" mögötti alsó sorokból

img_4408.JPGHa jól megfigyeljük, ez a "csíkos fal" valójában egy "összehajtogatott" lelátó. Ha épp nincs futballmeccs, és nincs szükség rá, behúzható.

img_4410.JPGEzen a folyosón át jönnek ki a csapatok az öltözőből a pályára

img_4406.JPG A válogatott öltözője

img_4401.JPGEz pedig az AIK Solna öltözője - lényegében pontosan ugyanolyan mint a válogatotté

 

Szerző: BalazsMate  2016.03.18. 13:26 Szólj hozzá!

Címkék: sport ingyenes modern külváros 21.század Solna észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr678476192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása