Április elején a svéd futballszezon is elindult. Ez az "abszolút rajtot" jelenti, azaz az első fordulót; több északi országhoz hasonlóan itt is tavasz-ősz rendszerben játszanak a csapatok.

A svéd válogatott sosem tartozott Európa elitjébe, és ennek a válogatottnak is csak néhány tagja játszik a hazai bajnokságban (a tavalyi Európa Bajnokság 23 svéd játékosából mindössze hárman). Tehát a svéd liga inkább afféle "egzotikumnak" számít, és a csapatok közül egyik sem tud nyomot hagyni az európai kupákban. A játékstílus hasonló ahhoz, amit a válogatottnál is láthatunk - kemény csaták, ütközések, beívelések... nagyjából mint a brit futball a nyolcvanas években. A jobb játékosok szinte egyből külföldre igazolnak, és így a hazai bajnokság színvonala nem is tud javulni.

Az első osztály ("Allsvenskan") tavalyi átlagnézőszáma 7.200 fő volt - ez nem egy rossz szám a színvonal tükrében. (A kétezres évek elején még 10.000 körül volt az átlag.)

A legtöbb bajnoki címmel az IFK Göteborg és az FF Malmö rendelkezik; a stockholmi csapatok viszonylag le vannak maradva, és az utóbbi évek erőviszonyai is azt mutatják, hogy a svéd futball nem főváros-centrikus.

Térjünk ki akkor Stockholmra... A fővárosban idén három csapat szerepel az első osztályban: az AIK (Solna), a Djurgården IF és a Brommapojkarna IF. A másodosztályból érdemes megemlíteni a Hammarby IF-et.

A fekete-sárga AIK idén költözött a vadonatúj solna-i Friends Arena-ba (itt játszik a válogatott is). Az idei hazai premierre 43.000 ezren(!) látogattak ki; a csapat ezt egy 0-0-ás döntetlennel tudta csak meghálálni. Övék az egyik legfanatikusabb és egyben "legveszélyesebb" szurkolótábor. Legutóbb 2009-ben ünnepeltek bajnoki címet.

A kék Djurgården egyelőre az östermalmi Stadionban játsza hazai meccseit (ez az 1912-re átadott olimpiai stadion), és a nyáron költözik (társbérletben) a Globen melletti új Tele2 arénába. Idei premierjükre nagyjából 10.000 szurkoló látogatott ki, de a meccs ünneplés helyett botrányba fulladt: dobálózás miatt 0-1-es állásnál megszakították a meccset (újrajátszásra kerül majd sor, üres lelátók elött). A DIF legutóbb a kétezres évek elején volt sikeres: 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben is bajnokok lettek; azóta semmi.

A Brommapojkarna egy brommai kiscsapat, mely nagyjából kétezres hazai átlagnézőszámmal rendelkezik. Ennyi elég is róluk :)

És akkor ott a kakukktojás, a másodosztályú Hammarby. A södermalmi zöld-fehér klub a Globen melletti Söderstadionban játszik, de a nyáron ők is átköltöznek a szomszédos Tele2 arénába. Svédország egyik legkedveltebb klubjáról van szó, de pár éve a másodosztályban sínylődnek. Játékuk cseppet sem szórakoztató, de a csapat rendszeresen közel telt ház előtt lép pályára (ez 8.000-10.000 szurkolót jelent), egy rendkívül hangulatos kis stadionban. Most vasárnap volt a hazai premierjük: 11.700 néző előtt egy kiszenvedett 1-1-es döntetlen. Első és egyetlen bajnoki címüket 2001-ben szerezték; idén a feljutás a cél.

Tehát akkor melyik meccsre menjünk ki? Ne várjunk angol vagy spanyol bajnoki színvonalat, inkább küzdelmes meccseket fogunk látni. Nem is ez a lényeg, ha élőben nézünk meccset, hanem inkább a telt házas hangulat, ez pedig a nagy riválisok egymás elleni meccsein várható. Ne feledjük azonban hogy ezek a meccsek a balhés szurkolókat is vonzzák, és a részeg svédek ugyanúgy szeretnek néha egymásnak esni, mint bármely más országban. Félnünk nem kell (rengetegen visznek ki kisgyereket is), de azért legyünk óvatosabbak a megszokottnál. Az alábbi meccsek tűnnek érdekesebbnek (az időpontok változhatnak):

máj.6 AIK - Göteborg Friends Arena Klasszikus Stockholm-Göteborg párharc.
máj.12 Djurgården - Malmö Stadion Az utolsó "komolyabb" bajnoki meccs a régi olimpiai stadionban.
máj.22 AIK - Djurgården Friends Arena Stockholmi "derbi", mindenképpen ajánlott. Akár 50.000 néző is várható.
jún.23 Hammarby - Ängelholms Söderstadion A Hammarby ezen a meccsen búcsúzik a régi stadiontól. (Elvileg már most telt házas.)
júl.23 Hammarby - Paris SG Tele2 Barátságos meccs, az új stadion "tiszteletére". Nyilván Zlatan Ibrahimovics is pályára lép majd.
szep.25 Djurgården - AIK Tele2 Az első stockholmi derbi a Tele2 arénában.
okt.6 Djurgården - Göteborg Tele2 Ismét egy csata a rivális városok között.

 

Frissítés (2015): Az AIK és a Djurgården mellett idén már a Hammarby is az Allsvenskanban szerepel, így még több rangadónak nézünk elébe. Az érdeklődés ennek megfelelő, a Tele2 arénába egy-két nap alatt elfogynak a jegyek (a szezon első meccsére és a Hammarby-Djurgården derbire legalábbis).

A klubok honlapjai: www.aikfotboll.se , www.dif.se , www.hammarbyfotboll.se

Meccsjegy rendelés: www.ticnet.se, www.axs.com

IMG_0874.JPGHammarby hazai premier - készülödés a Medborgarplatsen-en

IMG_0876.JPGHammarby hazai premier - az elsö meccs hagyományosan végigvonulnak a szurkolók Södermalm föutcáján, végig a Söderstadionig

IMG_0881.JPGHammarby hazai premier - telt ház a másodosztályban

aik.jpgAIK hazai premier a Friends Arena-ban (fotó: nyheter24.se)

stadion.jpgStockholm Stadion, a Djurgården IF otthona (fotó: sverigesradio.se)

Szerző: BalazsMate  2013.04.15. 10:28 2 komment

Címkék: sport program Södermalm Solna Östermalm Djurgården

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr465223275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Žďárský 2013.04.15. 12:59:45

Néha a véletlenül elcsípett hírek és videók alapján rácsodálkozok, micsoda hangulat van ebben az NB1 kaliberű ligában. Olyasmi mentalitásuk lehet, mint az angoloknak: szurkolni kell, akkor is tízesével kapja a csapat a gólokat.

Azzal mondjuk vitatkoznék, hogy a svédek sosem voltak Európa elitje. Már jó ideje szinte minden tornán ott vannak, s bár győzelemre nem igazán esélyesek, nagy riválisok legyőzésére és csoportból való továbbjutásra jók szoktak lenni.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.04.15. 13:31:00

@Свобода: Igen, kb igy lehet összefoglalni a hozzaallasukat :) Hiaba gyenge a szinvonal, viszonylag sokan kijarnak a meccsekre (a nagycsapatokera tenyleg sokan, a kicscsapatok pedig rontjak az atlagot). Azert elgondolkodtato, hogy az ugyancsak kilencmillios Svedorszagban, az ugyancsak gyenge nemzeti bajnoksaguk hogy kepes sokkal több embert megmozgatni, mint a magyar NB1.

A valogatott bejut ugyan a legtöbb EB-re es VB-re, de ott mar "megall a tudomany". Az elit alatt en azokat ertem, akik rendszeresen eljutnak egy ilyen tornan a negyeddöntöig, vagy a nyolcaddöntöig. Ebbe mar nem nagyon fernek be a svedek, de az is szep teljesitmeny hogy egyaltalan kijutnak (rendszeresen) :) Erös közepmezöny, mondjuk :)
süti beállítások módosítása