Kellemes nyári sétát tehetünk a Haga Park "túloldalán", az Universitet közelében lévő Bergianska Trädgårdenben. (A vízpart ezen oldalát télen-nyáron éri a nap, tehát télen is ideális sétaútvonal, ha ki akarjuk élvezni azt a kevés napos órát ;))

A botanikus kert egész évben nyitva, szabadon bejárható, de persze a virágzásra késő tavaszig / nyárig várni kell. A kertbe ingyenes a belépés, de a két üvegházba (Victoriahuset és Edvard Andersons växthus) van némi belépődíj.

Ha megéhezünk, a hangulatos Gamla Orangeriet étteremben a helyi kertben megtermelt hozzávalókból készült fogásokat ehetünk, korrekt árakon.

Napos időben érdemes megejteni egy sétát végig a vízpart mentén, Bergshamra-tól a Vasastanig (kb 5 km). Nyáron kipróbálhatjuk a homokos strandot, vagy a Brunnsviken kenuklub hajó-kölcsönzőjét is.

A kert történetéről annyit érdemes tudni, hogy már az 1700-as évektől működik, de eredetileg a mai Vasastan közepén terült el. 1885-ben települt ki mai helyére, miután az eredeti telket beépítették. A 20.század elején épült a Gamla Orangeriet (ma étterem/kávézó) és a kisebbik üvegház, a Victoriahuset. A nagyobbik üvegház, az Edvard Andersons växthus egészen modern, csak 1995-ben épült.

Honlap: www.bergianska.se

Ajánlott megközelítés: a piros metró Universitet megállója

bergianska01.jpgTérkép

 

bergianska3.JPGVictoriahuset üvegház

bergianska4.JPGEdvard Andersons växthus

bergianska1.JPGGyógy- és fűszernövényes kert

bergianska5.JPGGamla Orangeriet étterem

bergianska6.JPGJapánkert

bergianska7.JPGJapánkert

Szerző: BalazsMate  2014.08.18. 11:02 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes étterem séta park fürdő vízpart észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr106067991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása