Bár Stockholm nyáron rengeteg lehetőséget nyújt a szabadtéri fürdőzésre, fedett fürdőkkel vagy termálvízzel nem nagyon büszkélkedhet. A fővárosban két relatíve híres hely várja az ellazulni vágyó vendégeket: a Sturebadet és a Centralbadet.

A Centralbadet 1904-re készült el Wilhelm Klemming tervei alapján, szecessziós stílusban. Ez volt az első épület Stockholmban, melynek építésekor vasbetont is felhasználtak. A századelején a számos medence mellett étterem, szivarüzlet, fodrász és fényképész-studió is várta a vendégeket. Az 1960-as évekre régi fénye megkopott, és kis híján a nagyszabású városrendezési tervek ("City 67") áldozatává vált, ugyanis egy, lebontásra ítélt negyedben állt. A tervek szerencsére megváltoztak, és a hetvenes-nyolcvanas években védettséget kapott a fürdő, majd 1989-ben teljes felújításon is átesett.

A belső terek közül a nagy úszómedence terme a leglátványosabb, a mozaik üvegablakkal, és a fal mellett fa fülkékkel. A többi részleg (hideg/melegvizes, pezsgőfürdős medencék) már modern, dísztelen, és egyáltalán nem érdekes építészeti szempontból, ne egy Gellért fürdőt képzeljünk magunk elé.

A fürdőt a Drottninggatan felől érdemes megközelíteni (van egy másik bejárata is, az azzal párhuzamos utcáról), így láthatjuk a szép belső kertet, és az épület díszesebb homlokzatát is, még ha be nem is akarunk menni.

A jegyárak természetesen magasak, különösen a hétvégén. (Hétköznap 220 kr, hétvégén 320 kr. Plusz pénzért bérelhetünk törülközőt/köntöst, ha azzal nem készültünk. Összehasonlításképp: egy "hagyományos" sportuszodai belépő kb 90 kr.)

Megszállott fürdő- vagy szecesszió-mániásoknak ajánlott, vagy esetleg egy sötét/esős/hideg napon.

Honlap: www.centralbadet.se

Megközelítés: T-Centralen (kék metró) vagy Hötorget (zöld metró) metrómegállók, majd onnan séta

centralbadet.jpga nagymedence (ami azért nem annyira nagy :))

Centralbadet_2010a.jpgA homlokzat a belső udvarból nézve (Holger Ellgaard, Wikimedia)

Centralbadet_Triton_2009a.jpgTriton szobor a belső kertben (Holger Ellgaard, Wikimedia)

Szerző: BalazsMate  2014.02.12. 10:20 Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatás turista fürdő 20.század Norrmalm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr515604968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása