Stockholm (és egész Svédország) egyik legnagyobb temetője Solna déli részén, a Haga Park magasságában terül el, a Solna kyrka területe mellett. 1827-ben nyitották meg, és kialakításában sok híres építész és szobrász (pl. Milles és Eldh) szerepet vállalt. Több híresség végső nyughelye, többek közt Alfred Nobel, August Strindberg és Ingrid Bergman sírját találhatjuk itt.

Svédország református ország, így a temetőben a katolikusok és az izraeliták külön kis területet kaptak. (Ezeken a részeken elég sok magyar nevet olvashatunk a sírköveken.)

Megtalálható egy másik skandináv jellegzetesség is, a "minneslund". Ez egy olyan részlege a temetőnek (gyakran egy domb, vagy egy egyszerű füves rész), ahová azon halottak hamvait szórják el, akik nem kértek hagyományos temetést. (Természetesen ez nem az egyház bosszúja, hanem egy szabadon választható opció ;)) Az efféle egyszerű - hely és valószínűleg költséghatékony - temetés 1959 óta elérhető Svédországban.

Temetőben sétálgatni talán kicsit morbid ötletnek tűnik, de nézhetjük úgy is, hogy egy parkról beszélünk, ahol több mint százéves szobrok és síremlékek közt sétálgathatunk :)

Honlap: norrabegravningsplatsen.se

Ajánlott megközelítés: Solna pendeltåg megállótól vagy Solna Centrum metrómegállótól egy rövid séta (750 m illetve 1.5 km) a temető északi bejárata felé. Vagy a belváros felől a 3-as busszal a Solna Kyrkväg megállóig, mely pont a temető déli bejáratánál rak le.

norrbegrav1.jpg

norrbegrav3.jpg

norrbegrav2.jpg

norrbegrav4.jpg

norrbegrav7.jpg

norrbegrav5.jpgAugust Strindberg író sírja

norrbegrav6.jpg

 

 

Szerző: BalazsMate  2014.10.10. 10:36 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta park külváros 20.század 19.század Solna észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr646776995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása