Amennyiben kis középkori templomok után kutatunk, kissé el kell hagynunk a belvárost. Kiutazhatunk Täby-be, Spånga-ba is, de ha nincs annyi időnk, a Solna kyrka közelíthető meg a leggyorsabban a belvárosból.

A román stílusú körtemplom alapjait az 1100-as években rakták le. A körtemplomok nagyon ritkák Svédországban is, mindössze nyolcat jegyeznek belőlük (Solna, Bromma, Munsö, Hagby, Voxtorp, Valleberga, Skörstorp, Vårdsberg), és ebből hármat Stockholm környékén (Solna, Bromma, Munsö). Ahogy lenni szokott, az eredeti körtemplom is kibővült az évszázadok során, és nem úszta meg a barokk díszítéseket sem. Egy nagyszabású, 1920-as évekbeli restaurálás során előkerültek a 15.század termékeny templomfestőjének, Albertus Pictor-nak falfestményei, és azóta visszatért az épület "középkori hangulata".

A templom körül egy kis temető terül el, de mellette, az út túloldalán találjuk a kiterjedt Norra begravningsplatsen-t ("Északi temető"). Érdemes összekapcsolni a Solna kyrka látogatását egy sétával a nagy temetőben (már ha szeretünk ilyen helyeken bóklászni ;)), illetve a Haga Parkból is nagyon könnyen megközelíthető.

Az egyházi honlap épp aktuális információja szerint a templom vasárnaponként 14-16 óra között látogatható, illetve bejelentkezésre máskor is.

Ezen az oldalon említsük még meg a Gamla Stan-on található Riddarholmskyrkan-t is, mely ugyancsak középkori (14.századi), de stílusában és jellegében teljesen eltér a Solna kyrka-féle kis templomoktól. A Riddarholmskyrkan már a középkorban királyi temetkezőhely volt, míg Solna, Täby és társaik kis vidéki templomok voltak.

Honlap: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=691798 

Ajánlott megközelítés: Västra Skogen metrómegállótól (kék metró) az 507-es busz.

solnakyrka01.JPG

solnakyrka02.JPG

solnakyrka03.JPG

solnakyrka05.JPG

solnakyrka04.JPG

Szerző: BalazsMate  2013.03.27. 09:30 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes templom múzeum Solna 12.század

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr425173696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása