A karácsonyi bevásárlási láz egyetlen élvezhető része a sok kis kirakodóvásár, melyek Stockholmban is sok helyen felbukkannak.

A kínálat itt is hasonló mint valószínűleg a legtöbb országban: kézműves angyalok/mikulások, adventi koszorúk, gyertyák, mécsesek, vadételek, gyapjúruhák, és persze gagyi apróságok is.

Ami Svédországra jellemző, és érdemes lehet itt megvenni vagy megkóstolni, az talán a következő:

  • Julbock, azaz a karácsonyi kecskebak. Szalmából font figura, mely a hagyományok szerint a Jultomte (a Mikulás helyi megfelelője) szánját húzta. Minden karácsonyi vásáron megtalálható, de bármelyik nagyobb üzlet (pl. ICA, ÖoB, Clas Ohlson) karácsonyi kínálatában is.
  • Tomte, kis manó. Ők is az ajándékosztás szereplői, a Jultomte segítői.
  • Vadhús. Főleg rénszarvas, jávorszarvas, de akár medvehús is kapható, kolbászként, füstölve, vagy sóval szárítva. Na és persze halak, pácolva, füstölve, mindenhogy.
  • Számi (lapp) termékek. Gyapjúcuccok, fa- és csontfaragások.
  • Glögg. A forralt bor helyi megfelelője, csak ez általában jóval édesebb.
  • Havtorn, azaz homoktövis. Magas C-vitamintartalmú ital, főleg szörpként vagy sűrítményként kapható.

Stockholmban már az előző hétvégén megnyitott a Gamla Stan-i vásár a Stortorget téren, illetve a nem túl szép (és nem is kifejezetten karácsonyi) "vásárcsarnok" a Sergels Torg-on, lent az aluljárószinten.

Most hétvégén nyit majd a hagyományos vásár a Skansen-ben (ez az egyetlen hely, ahol belépőjegy is van), egy ugyancsak nagy vásár a Kungsträdgården-en, illetve vannak kisebb, egy-két napos lokális vásárok, melyekről a helyi magazinokban érdemes érdeklődni. (Pl. dec.1 = Filmstaden Råsunda, dec.7-8 = Överjärva Gård Solna, dec.7-8 és 14-15 Färgfabriken, dec.13-15 Edsvik Konsthall, stb.)

Stockholmtól nem messze, Sigtunában van az egyik legszebb és legnagyobb vásár. Ide pendeltåg vonattal majd busszal lehet kijutni (még érvényes rá a stockholmi bérlet).

Személyes ajánlás: 1. Sigtuna, 2. Skansen, 3. Gamla Stan, 4. Kungsträdgården

Van még négy hétvége karácsonyig, tehát mindet kényelmesen be lehet járni :)

Néhány honlap: Skansen, Gamla Stan, Kungsträdgården, Sigtuna, Färgfabriken, Edsvik Konsthall

P1030806_1.JPGGamla Stan

P1020140.JPGJultomte

P1020165.JPGSigtuna főutcája

P1020145.JPGSigtuna főtere

Szerző: BalazsMate  2013.11.25. 10:48 Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás ingyenes piac program

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr575654828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása