A drottningholmi királyi palota is az "erősen ajánlott" stockholmi látnivalók között szerepel, bár a belvárostól kicsit távolabb esik. "Kötelező" cimkével talán nem illetném, de ha van elég időnk a városra, érdemes ellátogatni a kastélyhoz.

A kastély valóban királyi lakhely: a déli szárnyban él a király és a királyné. (A gamla stani palota pedig a király "munkahelye".) Azért ne számítsunk rá, hogy összefutunk velük a palotában vagy a parkban ;)

Drottningholm története sokban hasonlít a gamla stani palotáéhoz. Ezen a területen is állt már korábban palota, de az 1660-as években leégett. Ekkor kapott megbízást korának egyik legfelkapottabb építésze, id. Nicodemus Tessin, hogy új épületet tervezzen. A munkát az idősebb Tessin halála miatt végül fia fejezte be. A palota a történelem során főként királynői lakhelyül szolgált.

A mai, Tessin-féle palota barokk stílusban épült, belső díszítése pedig valóban királyi pompájú. A turisták számára megnyitott "reprezentációs emelet" látványos, bár lehet hogy valakinek a sok aranyozás, rokokó díszítés már megfekszi a gyomrát.

A palota 1991 óta az UNESCO Világörökség része. A hivatalos indoklás szerint ez a legjobban megőrzött svéd királyi palota az 1700-as évekből, és az egész korabeli európai királyi építészetnek is reprezentatív példája.

A kastély híres része a színház, illetve a kastélypark túlsó végében lévő kis "kínai palota", mely az 1750-es években épült. A kastélyparkban is érdemes sétálni egyet, különösen a park végében lévő "labirintusos" részen. (A parkba nincs külön belépő, viszont a kínai palotába külön- vagy a Drottningholm palotával kombinált jegy kell.)

Drottningholmot a belvárosból közlekedő hajóval a leghangulatosabb felkeresni, de busszal is nagyon kényelmesen megközelíthető.

Ide kapcsolódó extra ajánló: érdemes ellátogatni a Stockholmtól nem túl messzi Mariefredre is, a Gripsholm kastélyba. Nem olyan aranyozottan pompázatos, mint Drottningholm, de talán emiatt érdekesebb is!

Honlap: kungahuset.se

Ajánlott megközelítés: hajóval a belvárosból (stromma.se), vagy busszal Brommaplan-tól (zöld metró vonala), vagy ugyanazzal a busszal Näckrosentől (kék metró vonala)  

P1010692.JPGA kastély hátoldala, a hajóról

P1050130.JPGa kastély szemből

P1050169.JPGkilátás a bokor-labirintusból

P1050132.JPGkastélypark

P1050147.JPGegy eldugott szobor a kastélyparkban

P1010715.JPGegy őszi fotó

P1010754.JPGa "kínai palota"


fotó: kungahuset.se

Szerző: BalazsMate  2013.09.10. 12:39 4 komment

Címkék: múzeum park szobor hajó turista külváros királyi család Világörökség 17.század Nyugat-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr465454162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2013.09.12. 20:43:32

Egyik kedvenc látványosságom Stockholmban, ráadásul az utolsó képen látható hálószoba tetszett leginkább a palotában.
A legnagyobb meglepetést talán a parkban sétáló géppisztolyos őrök okozták.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 23:12:40

A parkban sétálással vigyázni kell, ugyanis a rengeteg eszetlen liba, kacsa összesz@rik mindent, rettenetes aknamezőt hagyva hátra.Talán a legjobb, ha visz az ember egy pár zacskót a cipőre húzni.Mondjuk a fűnek láthatóan jót tesz a sok ganaj... :-)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.09.20. 16:40:36

@geegee: Igen, ez igaz. Az elsö latogatasomkor (oktober volt) is epp ott tanyazott egy nagy vadlud-csapat :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.21. 03:46:00

Mi nagy lazán átvágtunk az egyik réten hosszában babakocsival. Kb. a közepénél vettem észre a trágyamennyiséget a fűben, onnan meg már minden mindegy volt... :D Olyan 3 hétig a balkonon lakott a babakocsi, mert nem bírtam rávenni magam, hogy kipiszkáljam a gumik profilmélységéből a sok finomságot...Ehh.
süti beállítások módosítása