Täby Kyrka két okból különleges: egyrészt a kevés, román stílusú stockholmi templom egyike, másrészt falfestményei egyedülálló állapotban maradtak fenn.

A templom alapja az 1200-as évekből való. Falfestményeit az 1480-as években alkotta korának jelentős művésze, Albertus Pictor. A templom egyediségét az adja, hogy e festményeket nem festették át vagy mázolták le fehérre a későbbi korokban, így a színek ma is eredeti pompájukban láthatók.

Täby Kyrkby a város észak-keleti szélén fekszik, helyi vasúttal (Roslagsbanan) a belvárosból is könnyen megközelíthető. Ha arra járunk, érdemes megnézni a környék viking-kori emlékeit is.

A beltéri fotók kicsit kutyafuttában készültek, mert már mindenki készülődött bent az istentiszteletre. Azt a híres jelenetet sem sikerült megtalálnom a mennyezeten, ahol a Lovag a Halállal sakkozik. (E jelenet köszön vissza Ingmar Bergman legendás filmjében, a A hetedik pecsétben.)

Honlap: http://svenskakyrkan.se/taby/taby-kyrka

Ajánlott megközelítés: Roslagsbanan vonattal Stockholm Östra állomásról Täby Kyrkby-ig. (De ha van autónk, ide érdemesebb azzal menni.) Fontos hogy a templom Täby Kyrkby-ben van, nem Täby Centrumban ;)

tabykyrka1.JPG

tabykyrka2.jpg

tabykyrka3.JPG

taby.JPG

taby2.JPG

 

 

Szerző: BalazsMate  2015.01.21. 14:20 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra ingyenes viking templom múzeum középkor észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr517019079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása