Mikor már azt hittem, nagyjából minden érdekes dolgot láttam Stockholmban az elmúlt négy év során, egy túrakönyvet böngészgetve olvastam a Täby környékén elterülő katonai bunkerekről.

A védelmi vonal északon és délen is megtalálható - én az északi részén sétálgattam most. A köznyelvben "korvlinjen"-nek (azaz "kolbász-vonalnak") hívják, a bunkerek lekerekített, hosszúkás alakja miatt, de a "Norra Fronten" ("északi front") elnevezésre is érdemes rákeresni a neten. A teljes északi vonal nem csak Täby körül húzódott, hanem Österåker községtől Upplands-Väsby-ig, kb 25 kilométeres szakaszon.

A bunkerekből és lövészárkokból álló védelmi vonal 1904-1916 között épült ki, de a legnagyobb része az első világháborúra készülhetett el. A Norra Fronten célja Stockholm védelme volt egy északi irányból érkező támadástól. (Az első világháborúban ez jó eséllyel az örök ellenség, Oroszország lett volna.) Éles bevetésen sosem használták a frontvonalat, de 1952-ig a katonaság felügyelete alatt állt. Manapság az illetékes községen múlik az objektumok fenntartása.

Sétám során csak két bunkert látogattam meg, ezek közül mindkettő nyitva volt. Az egyik teljesen tiszta volt (semmi szemét, de még csak sár sem), a másikban voltak otthagyott ülőpárnák, így lehet hogy időnként ott alszik valaki. A graffiti pedig inkább csak dob az elhagyatott bunker hangulaton.

Honlap: bevarat.se, hembygd.se

Ajánlott megközelítés: Täby kyrkby vagy Hägernäs vonatállomások irányából célszerű elindulni. Autóval ugyancsak Täby kyrkby környékén, vagy a bunkervonal másik végén, Arninge bevásárlónegyedében érdemes parkolni. Tanulmányozzuk előtte a térképet.

A bunkerek megközelítéséhez mindenképp szükség van a térképre, vagy még inkább GPS-re, mivel nincsenek jelölve a sima turistatérképeken. A Skogbergafortet felé vezető ösvényt egy nem túl feltünő jelzés mutatja a Roslagsleden túraútvonal mentén. A Gullsjöfortet egy jelöletlen, de jól kitaposott ösvény mentén fekszik.

korvlinjen01.JPGLövészárok Skogbergafortet mellett, 1914-ből

korvlinjen02.JPGSkogbergafortet, bejárat

korvlinjen04.JPGSkogbergafortet

korvlinjen03.JPGSkogbergafortet, kilátás a géppuska helyéről

korvlinjen06.JPGGullsjöfortet

korvlinjen08.JPGGullsjöfortet belülről

korvlinjen07.JPGA Gullsjöfortet észak felé néző hosszú bunker-folyosója

korvlinjen09.JPGA Gullsjöfortet hosszú folyosója

Szerző: BalazsMate  2015.08.17. 16:11 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta park hadtörténelem külváros 20.század észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr107341384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása