Skeppsholmen és Kastellholmen a városközpontban, a Gamla Stan és Djurgården szigetek között található. A két sziget közvetlenül egymás mellett fekszik, és egy kis híd köti őket össze.

Skeppsholmenen három múzeumot is találunk: Moderna museet (huszadik századi, kortárs művészetek; időszakos kiállítások), Arkitekturmuseet (Stockholm építészete), Östasiatiska museet (távol-keleti múzeum). A nyolcszögletű Skeppsholmkyrkan templomban (hivatalos nevén Eric Ericssonhallen) gyakran rendeznek koncerteket.

Nagyon látványos és hangulatos a sziget nyugati partján horgonyzó af Chapman vitorlás (épült 1888-ban), mely hostelként müködik. A fedélzetére bárki felsétálhat, és kávézó is várja a turistákat.

A sziget keleti partján hobbi-lakóhajók horgonyoznak; sokan közülük virágokkal feldíszítve. (Ilyen lakóhajókat láthatunk a Norr Mälarstrand és a Strandvägen mentén is.)

A kapcsolódó kisebbik szigeten, Kastellholmenen, a dombtetőn a Kastellet magasodik, mely egy kis vöröstéglás erődítmény a 19.század közepéről, de természetesen már csak műemlékként szolgál.

Kastellholmen déli partjánál egy másik érdekes vitorlást találunk. Ő a Briggen Tre Kronor, egy kétárbócos vitorlás (típusa szerint brigg), mely az 1990-es években épült, de egy 19.századi brigg alapján. A hajó a reklámszöveg szerint egy "kulturális és üzleti nagykövet" a skandináv és baltikumi országok között, de egyébként hosszabb-rövidebb utakra cégek számára kibérelhető.

Áprilisban, az alacsony vízszintnek köszönhetően láthatóvá vált egy régi hajóroncs Kastellholmen nyugati partjánál, de ez valószínüleg csak átmeneti látványosság volt (azóta nem jártam arra). Erről a roncsról külön poszt készült.

Honlapok: www.modernamuseet.se, www.arkdes.sewww.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet, ericericsonhallen.sewww.stfchapman.comwww.briggentrekronor.se

Ajánlott megközelítés: Kungsträdgården-től séta, de a Gamla Stan-ról is könnyen megközelíthető.

skeppsholmen01.JPGaz af Chapman vitorlás

skeppsholmen05.JPGaz af Chapman vitorlás

skeppsholmen06.JPGaz af Chapman vitorlás

skeppsholmen08.JPGlakóhajók a keleti parton

skeppsholmen04.JPGegy otthonos lakóhajó

skeppsholmen07.JPGKastellet (Kastellholmen)

Szerző: BalazsMate  2013.05.03. 11:08 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes sziget hotel étterem múzeum hajó turista vízpart Skeppsholmen

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr105261170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása