Ha az ismert közmondást kicsit átírjuk, és úgy akarunk élni Stockholmban, mint a svédek, talán a legfontosabb teendőnk hogy napos időben sétáljunk egyet valahol a vízpart mentén :) A napfény imádata nem véletlen, hiszen a hosszú téli éjszakák mellett meg kell ragadni minden alkalmat, hogy egy kis naphoz jusson az ember. A belvárosban erre a legjobb helyszín egy vízpart menti sétaút, és ha még közben várost nézni is akarunk, akkor az östermalmi Strandvägen az erre egyik legalkalmasabb.

A Strandvägen a Nybrokajen kikötőtől vezet a Djurgårdsbron hídig (a Djurgården sziget "kapujáig"). A széles utat a part felőli oldalon végig előkelő lakóházak szegélyezik, középen villamossín (a belváros egyetlen villamosjárata, a 7-es jár erre), bicikliút és fasor fut végig, míg a víz felől érdekes lakóhajókat láthatunk. A Djurgården felé tartó turistáknak szép időben mindenképpen a gyaloglás vagy a biciklizés javasolt az általában túlzsúfolt villamos helyett. 

Az utat az 1880-as években kezdték építeni, és az addigi koszos, mocsaras partot a város egyik elit környékéve varázsolni. Így az épületek mind 1880-1910 közöttiek, és viszonylag egységes homlokzatúak. Az épületek nagy része lakóház, és errefelé az egyik legdrágábbak a négyzetméterárak a városban (egy példa). A lépcsőházakba érdemes belesni a kapukon keresztül, mert mindegyik szépen díszített. A Nybroplan melletti útszakaszt a Kvarteret Bodarna ("Fészer-negyed") hatalmas fakó-sárga épülete uralja (ma főleg irodák). Mellette áll az út egyik legszebb épülete, a szecessziós Hotel Diplomat (Strandvägen 7).

A Strandvägen a Djurgårdenbe vezető hídnál ér véget; innen átsétálhatunk a szigetre (itt van többek közt a Skansen, a Vasa múzeum, a Nordiska múzeum az "alapvető" turistacélpontok közül), vagy tovább egyenesen a nagykövetségi villákból álló Diplomatstaden-en keresztül a Kaknästornet torony irányába, vagy pedig észak felé fordulva a Historiska múzeum irányába.

P1170176.JPGA Nybrokajen kikötő; innen indul a séta. Előtérben a Kvarteret Bodarna, tőle jobbra a Hotel Diplomat.

P1170180.JPGA szecessziós hotel

P1170040.JPGTornyos luxusházak, fasor, lakóhajók

strandvagen.jpg

Szerző: BalazsMate  2013.03.18. 23:50 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta kötelező vízpart 20.század 19.század Östermalm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr365141459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása