Södermalm északkeleti részén találjuk a Stigbergsgatan utcát (a "gata" önmagában is utcát jelent, de az egyszerűség kedvéért így írom), mely egy szikla tetején fut végig. Mindössze három-négy faházról van csak szó, de érdemes miattuk felsétálni a sziklára.

A faházak az 1700-as évekből valók, és akkoriban már kezdték betiltani az építésüket tűzveszélyességük miatt. Annak idején szegény és egyszerű munkáslakások voltak, mára viszont a környék látványosságai. Télen különösen szépek a hófödte faházak és fakerítések.

A Stigbergsgatannal párhuzamosan futó Fjällgatan is megér egy sétát. A két utcát az Ersta Sköndal iskola magasságában egy ugyancsak hangulatos lépcső köti össze.

Nagyjából pont a lépcső alján találunk egy jó kilátóhelyet, ahonnan a Gamla Stan-ra, a Skeppsholmen szigetre és a Djurgården sziget déli partjára látunk rá a legjobban.

A Fjällgatan legtöbb épülete ugyancsak 18.századi, de már kőépület. Nyugat felé haladva visszajutunk a szikla aljához, és visszasétálhatunk vagy buszozhatunk a Slussen irányába. Nem ez az egyetlen, 18.századi házakkal teletűzdelt utca a Södermalmon, de a többire külön bejegyzést szentelek majd ;)

 

Ajánlott megközelítés: Slussentöl számos busszal (pl. 3, 53, 71, 76) a Tjärhovsplan megállóig, de tehetünk egy kellemes sétát is a Mosebacke negyeden keresztül (melyröl úgyszintén tervezek külön posztot).

 

P1010117.JPGStigbergsgatan

IMG_0568.JPG

Stigbergsgatan télen

P1010122.JPGStigbergsgatan

P1010123.JPGA régi falépcső a két utca között

P1010124.JPGFjällgatan

P1010137.JPGFjällgatan

P1010135.JPGFjällgatan

Szerző: BalazsMate  2013.03.15. 11:00 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes kilátó séta kötelező faházak Södermalm 17.század

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr695133706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása