Carl Michael Bellman (1740-1795) korának egyik legnépszerűbb költője és dalnoka volt, szobraival és emlékműveivel Stockholm-szerte rengeteg helyen találkozhatunk.

Bellman Södermalm városrészben született, a ma már róla elnevezett utcában (a Mariatorget szomszédságában). 1770 és 1774 között lakott az Urvädersgränd 3 alatt, amely ma a "Bellman ház" nevet viseli, és minden hónap első vasárnapján megnyílik az erdeklődők előtt.

A ház kizárólag vezetéssel látogatható. A program első felében a szépen berendezett padlástérben Bellman örökségének ápolói, mai dalnokok mesélnek a 18.század Stockholmjáról, és magáról Bellmanról, néhány dalt is előadva. Utána következik az épület bejárása: Bellman kis szobái a tetőtérben, majd a földszinti "lovagterem".

A honlapjuk szerint a vezetés minden alkalommal kicsit más, ugyanis függ az előadó dalnokoktól és házigazdáktól. A mi esetünkben egy nagyon elnyújtott bevezetőt kaptunk, mert kb 80 percig nagyon nehéz volt egy székben ülve koncentrálni a mesélőre. (A vendégek közt ülő gyerekek kifejezetten unták a dolgot.) A teljes program két órát vett igénybe.
Nem siettünk sehová, de a véleményem szerint egy 30-40 perces, tömör de pörgős beveztő bőven elég lett volna. Lényegében annak a tipikus esete állt fent, amikor egy bizonyos terület fanatikusát hagyják szabadon beszélni rajongása tárgyáról, még akkor is ha az már kicsit fárasztóvá válik a hallgatóságnak :)

Két jótanács: gyerekeket ne vigyünk, illetve erős svéd nyelvtudás ajánlott (már ha érteni is akarjuk a legalább egy órás előadást).

A fotókat az RTPK.org beszálmolójából kölcsönöztem.

Honlap: bellmanhuset.se

Ajánlott megközelítés: a zöld metró Slussen megállója, onnan egy perc séta


bellman_rtpkorg.jpgUrvädersgränd 3

bellman_rtpkorg4.jpgAz előadás a padlástérben. (A mi vezetésünkkor sem volt túl sok fiatal :))

bellman_infostockholmse.jpgBellman szobája

Szerző: BalazsMate  2013.12.09. 14:54 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra program múzeum 18.század Södermalm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr185614227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása