Kista Science City (ejtsd: síszta) irodanegyed nem egy turisztikai célpont, ugyanakkor munkaügyben rengeteg magyar látogat ide, vagy éppenséggel itt dolgozik. A környék néhány évtized alatt Stockholm, sőt, egész Svédország IT központjává vált, ezért is hívják a helyi szilíciumvölgynek.

A Science City a hetvenes évek végén kezdett kiépülni; az első három telepes az SRA (1976), a Rifa (1977) és az IBM (1977) volt. Az IBM vöröstéglás épülete még ma is egy kis erdős területen fekszik, a többi irodától eléggé elkülönülve, de annak idején még inkább eldugott lehetett. Az igazi boom a nyolcvanas években indult, és az irodanegyed azóta is folyamatosan terjeszkedik. Ezen cikk írása közben két új irodaház is épül.

Stockholm korabeli terjeszkedését "ABC városok" kialakításával tervezték, ahol az emberek egy helyen dolgoznak (Arbete), laknak (Bostad), és szolgáltatásokhoz is hozzájutnak (Centrum). A Science City esetében a tervek elcsúsztak kicsit, ugyanis a környékbeli lakótelepek (Akalla, Husby, Kista) már évekkel a cégek ideköltözése előtt felépültek, így a frissen ideköltözött emberek kénytelenek voltak máshol munkát találni. A több év "késéssel" megjelenő cégek számára így már nem maradt helyi munkaerő, ami persze nem okozott problémát az irodák feltöltésében, csak épp a városvezetés "ABC projektjei" nem váltak be. (Manapság is aktuális probléma, hogy a rengeteg embert foglalkoztató irodanegyed sem jelent megoldást a környék munkanélküliségének enyhítésére, de ez ma már a megfelelő iskolai végzettségek hiányára vezethető vissza.)

Nagyjából tízezer kisebb-nagyobb cég (ebből kb. 1.100 az IT szektorban), és ezen belül kb. 72.000 ember dolgozik a környéken, akiket ki is kell szolgálni éttermekkel, szállodákkal, konferencia-központtal, üzletekkel, edzőtermekkel. Még iskolákat is találunk az irodanegyedben, többek közt a Stockholmi Egyetem és a KTH épületét és kollégiumát.

A Science City-t nem meglepő módon az Ericsson "uralja", kb. húsz irodaházzal és több mint tízezer dolgozóval. Az IBM kb. 2.500 embert foglalkoztat itt.

Építészeti szempontból is vannak érdekességek, mint például a Stockholm legmagasabb épületei közé tartozó Victoria Tower hotel, és a Kista Science Tower irodaház. A tornyokon kívül van még egy-két, érdekesebbnek mondható irodaház. Közülük a leghíresebb az Ericsson "sebesült" épülete, melyet a 2010-ben az év stockholmi épületének választottak (Årets Stockholmsbyggnad).

A Science Tower 2003-ra épült fel, és 117 méteres magasságával akkor még az ország legmagasabb felhőkarcolója volt (ebbe nem számítjuk bele a stockholmi TV-tornyot). A Science Towerben találjuk az ország leggyorsabb liftjét.

A Science Towerrel szemben terül el, a metrómegállóra lényegében ráépülve, a Kista Galleria, a főváros egyik legnagyobb és legkedveltebb plázája. (Kicsit kritikusabban nézve, az üzletek kínálata jóval szegényesebb ugyanazon láncok belvárosi üzleteihez, vagy pl. a Barkarby outletben lévőkhöz képest. A plázában szinte állandó tömeg sem biztos hogy mindenkinek tetszik, de itt is van egy elég széles réteg, akik szeretnek ilyen környezetben flangálni.) A Galleria része az ugyancsak népszerű Foodcourt, mely egy hatalmas étkezde, kb. 20 különböző gyorsétterem által ellátva.

Az irodanegyed másik szélén, a pendeltåg vonat állomásához (Helenelund) közel találjuk a már említett Victoria Tower hotelt, és a mellette épült Kistamässan kiállító- és konferenciaközpontot.

Folyamatban van a Kista Torn építése, mely - ha egyszer elkészül - a legmagasabb lakóépület lesz az országban.

Néhány mérföldkő:

  • 1976: az (Ericssonhoz kötődő) SRA cég elsőként költözik ki Kista-ba
  • 1988: a KTH (műszaki főiskola) és a Stockholms Universitet is ide költözik
  • 2002: megépül a Kista Galleria bevásárlóközpont
  • 2003: az Ericsson központja (headquarter) ide települ, a király átadása mellett
  • 2003: megépül a Kista Science Tower
  • 2011: megépül a Scandic Victoria Tower szálloda

 

Honlap: www.kista.com ; www.kistamassan.se

Megközelítés: kék metróval Kista megálló, vagy pendeltåg vonattal Helenelund megálló.

IMG_0112.JPGKista Science Tower

IMG_1034.JPG

Az irodanegyed látképe a Science Towerből. A bal alsó sarok már a bevásárlóközpont. A központi vöröstéglás épület pedig az egyik az Ericsson kb. húsz itteni irodaháza közül.

IMG_1033.JPG...és ami az előző fotóról lemaradt. A kép jobb szélén a díjnyertes, "megtört" Ericsson irodaház, a háttérben pedig a Victoria Tower.

kistascience01.JPGaz Ericsson irodaház "törése", közelről

kista_1958-2011b.JPGA Science City területe 1958-ban és 2011-ben. (lantmateriet.se)

victoriatower.JPGa Scandic Victoria Tower hotel

 

Szerző: BalazsMate  2013.08.28. 23:31 4 komment

Címkék: vásárlás hotel szolgáltatás kilátó modern külváros 20.század Kista észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr325418645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.29. 19:30:24

jé idevalósi vagyok :) itt lakom, dolgozom. Nagyon jó hely, esténként szeretek a kihalt irodanegyedben sétálni. Irtó biztonságos, a kriminális elemek nem erre kolbászolnak. És jó csendes esténként.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.09.02. 16:54:09

Igen, azt elfelejtettem beleirni, mennyire szellemvaros a környek hetvegente :)

Nappal sem maszkal erre tul sok "problemas" egyed, bar a nyaron letörtek a parkolo biciklimröl a lampat. (Ez legyen a legnagyobb problemam persze ;)) Valoszinuleg par "unatkozo tizeneves" volt, vagy esetleg a környeken mostanaban feltunt ciganyok. (Bocsanat, de az irodaban dolgozokra nem tudok gyanakodni ;))

Azert abba rossz belegondolni, hogy ha veletlenul megis megtamadnanak ott este, biztosan nem lenne szemtanu/segitseg.
De en is sokszor setaltam mar at az irodanegyeden kesö este (Kistaban lakok en is), es nem lattam sosem gyanus alakokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.05. 23:23:13

Gyáá, de jó ez az Ericcson irodaház.A Viktória-toronynál már jártam, meg egyszer-kétszer az irodai részeken, de nézelődni még nem tudtam, időhiány miatt.De majd pótolni kell.
Meg szuper ez a lantmateriet-térkép is.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.09.06. 08:12:00

Modositanom kellett a cikket, mert sajnos megis kell belepökartya ahhoz is, hogy kilepjunk a Science Tower tetöteraszara (tegnap ujra leteszteltem).
süti beállítások módosítása