A Stockholm Kártya kényelmes opció az 1-5 napra a városba érkező turistáknak, de az ára miatt elgondolkodhat az ember, hogy vajon tényleg megéri-e anyagilag.

A rövid válasz az, hogy ha sokat utaznánk tömegközlekedéssel, és emellett sok múzeumot meglátogatnánk, akkor igen, megéri. Egy hétvégére (két napra) talán nem javasolt, de öt nap itt tartózkodás esetén már inkább. De számolgassunk egy kicsit...

A 2013 tavaszán aktuális (felnőtt) Stockholm Kártya árak a következők:

1 nap 2 nap 3 nap 5 nap
495 SEK 650 SEK 795 SEK 1050 SEK

Összehasonlításképp lássuk mennyit költenénk egyedül csak a tömegközlekedésre (a plasztikkártya 20 koronás árával együtt). (Van alternatív megoldás az itt felsorolt napijegyek mellett, mint például a "kupon-jegyek" (erre egy későbbi, tömegközlekedéses posztban visszatérek), vagy akár a városi biciklik, de kényelem szempontjából még mindig ez a legjobb.) Tehát:

24 órás jegy 72 órás jegy 1 hetes jegy
115+20 SEK 230+20 SEK 300+20 SEK

A turistakártyával elméletileg minden helyi múzeum bejárható; ezek belépődíja 50-150 SEK között mozog, de nagy átlagban 100 SEK környékén. (Pl. Vasa 130 SEK, Skansen 100-150 SEK, Királyi palota 150 SEK, Stadshuset 70-100 SEK, Kaknästornet kilátó 50 SEK.)

Két múzeummal és az aznapi tömegközlekedéssel kalkulálva 100+100+135 = 335 SEK lenne a kiadásunk egyetlen napra, tehát napi 3 múzeumnál hozná vissza a pénzt az egynapos kártya. Ez kicsit túlzás, hacsak nem zuhog az eső, és nincs más programunk ;). Három nap esetében 5-6 múzeumot kellene megnéznünk hogy megérje a kártya, és ez már egy kényelmesebben teljesíthető cél. Ha pont öt napra jönnénk, akkor kb 7 múzeumnál éri meg anyagilag a dolog, ez pedig már alig több mint napi egy múzeum.

Ne feledjük, hogy a turistakártyával néhány kedvezményhez is hozzájutunk, pl. valamivel olcsóbban hajózhatunk ki a Drottningholmi palotához. Benne van az árban egy ingyenes hajótúra is a belvárosi szigetek körül, ha már unnánk a múzeumok bezártságát.

És ami úgyszintén nagyon fontos szempont: ez a kártya a legkényelmesebb megoldás a néhány napra a városba látogató turistáknak. Nem kell bajlódnunk a tömegközlekedéssel, múzeumbelépőkkel, hiszen mindent kivált a Stockholm Kártya. Spontán benézhetünk bármelyik útba eső múzeumba, és nem kell azon gondolkodni, hogy vajon megér-e 100 koronát.

Honlap: http://www.visitstockholm.com/en/stockholmcard

Szerző: BalazsMate  2013.03.26. 13:40 Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás közlekedés szolgáltatás múzeum turista áttekintés

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr825172178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása