Közeleg az április és a tavasz(?), így hamarosan újra nyit a városi biciklikölcsönző.

Ez nem más, mint az európai nagyvárosokban megszokott, sikeresen müködő és népszerű kölcsönző-szolgáltatás, melyet egy bizonyos díj ellenében bármely helyi lakos vagy turista igénybe vehet. A járgányokat az egyik dokkolónál felvesszük, majd egy másiknál (vagy akár ugyanannál) leadjuk. Ennyire egyszerű.

A városban majdnem száz helyen találunk dokkolót, de előfordulhat hogy bizonyos helyeken épp a teljes készlet  úton van. A város a történelmi Stockholmot jelenti, a belvárost, azaz pl. a Globentől délre már nem találunk egyet sem. (Ha jól látom, idei újítás hogy Solnában már van egy-két dokkoló.)

A kerékpárok kicsik, könnyűek, egyszerűek de a célnak megfelelnek. A három sebesség elég az emelkedők megmászására is. A csomagtartó is nagy segítség. A sebváltó nem mindig tökéletes, de ha nagyon nem működik, a következő állomáson lecserélhetjük egy másikra (és bízunk benne hogy az jobb lesz). 3 óra az egyszeri kölcsönzési limit, de ha egy útba eső dokkolónál leadjuk a biciklit, majd újra kikölcsönözzük, újraindul az idő.

Es mindezt mennyiért? A szezonkártya (ápr.1 - okt.31.) online fizetéssel 250 korona. (Online fizetéshez personnummer kell, tehát pl. a magyar útlevél nem jó.) Turisztikai irodákban és egyéb árusítóhelyeken ugyanez a szezonkártya már 300 korona. Viszont a turisztikai irodákban, illetve jónéhány szállodában - a turistáknak ideális - háromnapos kártyát is vehetünk (165 koronáért). Jó tudni: a szezonkártya árában benne van egy védősisak is, mely "örök ajándék", nem kell visszaszolgáltatni a szezon végén. A sisak egy bizonyos címen ingyen átvehető, vagy 75 korona ellenében házhoz is kérhetjük. (Hátha valakinek ez kizáró ok: az ajándék sisak lekerekített, amolyan gördeszkás stílusú ;))

Es hogy mire jó ez az egész? Azok akik többnyire a belvárosban mozognak, akár a buszozást vagy a metrózást is kiválthatják a tekeréssel. Tökéletes megoldás ha két metróvonal közötti átszállásnál ki akarjuk hagyni a T-Centralen lökdösődését és nyomorgását (a Rådmansgatan - Stadion távolság az egyik tökéletes példa). Az egyik személyes kedvenc szakasz a Djurgårdentől a Kungsträdgårdenig (vagy akár Rådhusetig) vezető út, mellyel mind a zsúfolt villamos, mind a gyűlölt T-Centralen kikerülhető :)

Honlap: http://www.citybikes.se

cykel_funktioner.jpg
Fotó: citybikes.se

Szerző: BalazsMate  2013.03.24. 18:46 Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés szolgáltatás séta

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr845148566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása