Stockholm egyik rejtett érdekessége a Nagy Zsinagóga, mely központi elhelyezkedése (egy, a Kungsträdgården melletti kis utcában) ellenére mégis eldugottnak mondható, és amúgy is ritkán látogatható.

Ezen a területen már 1795 óta zsinagóga állt, de a mai épület 1870-re épült fel. (Pontosan abban az évben amikor a zsidók teljes egyenrangúságot kaptak Svédországban.)

A svéd építész, Fredrik Wilhelm Scholander, keleties és skandináv motívumokat egyaránt beleszőtt a zsinagógába: pl. az oszlopfők hasonlítanak a viking hajók díszítésére.

A zsinagóga 900 fős - jól jellemzi méreteit, hogy akkoriban csak kevesebb mint 2000 fős volt a teljes stockholmi zsidó közösség. Az emeleti szint a nők számára fenntartott, de ugyanakkor a lenti szint egyik felén engedélyezett a vegyes ülésrend. Orgonát is találunk az épületben (az ortodox zsinagógákban ez nem engedélyezett, tehát ez valamennyire reformer dolognak számít).

Az udvaron egy holokauszt emlékfal magasodik, illetve egy szimbolikus sínpár vezet ki a közeli Raoul Wallenberg (ő ugyebár svéd volt) emlékműhöz. A sínpár közti macskakövek pedig a budapesti gettóból valók, és a magyar főváros ajándéka volt a zsinagóga számára.

A vezetett épületbejárásra csak nyáron, hétköznap lehet jelentkezni (részletek a honlapjukon). Ezen kívül az istentisztelet "vendégek" számára is látogatható, de olyankor a fotózás tiltott.

Jó tudni hogy a belépő aránylag drága (150 kr), és csak készpénzt fogadnak el. A belépőjegyhez viszont részletes idegenvezetés is jár.

Honlap: www.jfst.se

Ajánlott megközelítés: Kungsträdgården metrómegálló

IMG_1463.JPG.

IMG_1452.JPGaz orgona

IMG_1459.JPG.

IMG_1453.JPG.

IMG_1468.JPGA macskakövek a budapesti gettóból valók. A sínpár a zsinagóga udvarától a szomszédos Nybroplanon lévő Wallenberg emlékműhöz vezet.

Szerző: BalazsMate  2013.09.19. 09:55 Szólj hozzá!

Címkék: templom múzeum Norrmalm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr185494638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása