Akalla (és a mellette fekvő Husby) nem egy megszokott úticél a svédeknek, tekintettel arra hogy a város (egyik) legrondább panel-lakótelepeiről van szó, ahol a svéd lakosság szinte már csak néhány nyugdíjassal képviselteti magát. A lehangoló lakótelepek mellett azonban egy szép kis park terül el a szabadba vágyók nagy örömére, és a környéken négy egykori farm is kínál programokat.

A legérdekesebb Akalla By (by = "falu"), mely kb tíz régi piros faházból áll, és részben helytörténeti klubként, részben ma is farmként működik. A házak az 1770-es évekből valók, és egészen az 1970-es évekig ezek jelentették az egyedüli épületeket a környéken. (Akkor épült fel a környékbeli összes lakótelep, melyeket ma már szinte kizárólag bevándorlók laknak. Azt megelőzően pedig sokáig katonai terület volt, így legfeljebb beton-bunkerek épültek errefelé.)

Akalla By-t gyerekekkel különösen érdemes felkeresni a környékbelieknek; tartanak lovakat, kecskéket, kacsákat, nyulakat és malacokat, és a pónikon lovagolni is lehet. Különböző egyéb foglalkozásokat is kínálnak. 

Ha már ott vagyunk, sétálhatunk egy nagyot az Igelbäcken parkban, mely ugyancsak üde színfoltja a környéknek. A park a Järvafältet mező része; kiterjed délre is, egészen Hallonbergen-ig, illetve összekapcsolódik a tőle északra elterülő, jókora Norra Järvafältet természetvédelmi területtel is. Igelbäcken nagyobb részt mező, kisebb erdőfoltokkal, és a parkot keresztülszelő patakkal. A környékbeli futók, biciklisták, lovasok, kutyasétáltatók, sífutók mind ide szabadulnak ki. Igelbäcken területén találjuk még - többek közt - Husby Gård-ot (művészeti galéria, kávézó), és Eggeby Gård-ot (szabadtéri színpad, kávézó), a hasonló régi farmok közül. De találunk még a parkban "szedd magad" zöldségpiacot (bár a hírek szerint azt épp most zárják be), sok-sok kis kert-kolóniát, és frizbigolf-pályát (ennek a helyére pedig új temetőt terveznek) is.

Stockholm talán legvonzóbb tulajdonsága, hogy akármerre megyünk, még a legrondább környékeken is belefutunk egy szép parkos részbe, vagy vízpartba, ahol kicsit kikapcsolódhatunk és sportolhatunk.

Honlap: www.akalla4h.se ; www.jarvabygd.nu 

Ajánlott megközelítés: Akalla metrómegálló (kék metró)

IMG_0481.JPG

Akalla by (itt laknak a kacsák és a malacok)

IMG_0462.JPGElég szürreális látvány a legelésző ló a paneltornyok alatt

IMG_0555.JPGTélen sem csúnya...

P1030883.JPGA "falu" a távolból

P1160877.JPGEz már egy másik farm, Husby Gård, itt többek közt egy kávézót találunk.

P1040047.JPGAz Igelbäcken park egy nagyon hideg, de nagyon szép napon. A két kerítés között folyik a patak.

P1020214.JPGŐzeket szinte mindig látni errefelé

IMG_0100.JPGKilátás a park egyetlen dombjáról. Háttérben Kista két tornya: a Victoria hotel és a Science Tower

1958_compare_akalla_by.JPGEgy érdekes műholdkép-pár, mely Akalla By környékét mutatja 1958-ban és 2011-ben

 

Szerző: BalazsMate  2013.04.03. 14:10 2 komment

Címkék: ingyenes séta park túrázás külváros farm Kista Akalla

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr475178750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.03. 15:56:46

Február óta lakom Kistában, de a Järvafältetre még nem sikerült kijutnom - egyrészt mert már piszokul unom a telet és inkább a belvárosban sétálok, ahol nem kell hótaposóban mászkálni, másrészt a negyedünkből a kivezető út olyan tükörjeges, hogy inkább visszafordultam, nehogy a nyakamat szegjem :/ pedig a képek alapján jó kis hely lehet.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.04.03. 16:14:43

@Réka ‎: Kista környeken nagyjabol ez az egyetlen emlitesre melto hely, hacsak a Galleria-t nem szamitjuk annak ;)

Szerencsemre en szeretek a szabadban lenni, igy gyakran setalunk/biciklizek arrafele, akar csak ugy munka utan is (Kistaban lakok es itt is dolgozok :)). Telen meg sifutni is lehet. Ha nem lenne ez a park itt mellettunk, azt hiszem halalra unnam magam ezen a környeken :)

Ahogy a fotokon is latszik, amikor csupa ho minden, nagyon szep a környek, de ez a mostani, reszben meg jeges, reszben mar saras idö talan a legrosszabb.
süti beállítások módosítása