Stockholm köztudottan tele van kisebb-nagyobb zöldterülettel. Ezek közül több is természetvédelmi területnek számít, de a város környékén egyetlen nemzeti parkot találunk csak, ez pedig a várostól 20 km-re délre fekvő Tyresta.

Tyresta több szempontból is jelentősnek számít. Egyrészt nagy kiterjedésű, sok túraútvonallal, változatos tereppel. Emellett ez a környék egyik legrégebbi háborítatlan erdeje, azaz 300 éves fákat is találunk a parkban. Szomorú, de ugyanakkor érdekes jellegzetessége még az a kb. 400 000 négyzetméternyi leégett erdőrész, melyet 1999-ben, egy rendkívül száraz és meleg nyáron pusztított el a tűz. A leégett részen lassan kezd újraéledni az erdő, de még mindig kopár és barátságtalan a táj.

A park kapuja Tyresta by; itt is találhatunk programokat, elsösorban a gyerekek számára (állatok a farmon), illetve a Naturum-ban Svédország nemzeti parkjait és különbözö tájait bemutató kiállítást láthatunk.

Tyresta tömegközlekedéssel is megközelíthető, de autóval sokkal kényelmesebb, a nagy távolság és a ritka buszközlekedés miatt. Stockholm centralból kb egyórás utazással kalkuláljunk, ha a vonatot és a buszt választjuk, és vegyük figyelembe hogy a busz csak óránként jár.

Egy parkról több mindent írni nem lehet, úgyhogy nézegessetek inkább fotókat :)

Honlap: www.tyresta.se

Ajánlott megközelítés: Autóval Tyresta by-ig, vagy tömegközlekedéssel a pendeltåg-gal Handen-ig, és onnan bussszal (834-es) Tyresta by-ig.

tyresta (7).JPG

tyresta (13).JPG

tyresta (8).JPG

tyresta (10).JPG

tyresta (9).JPG

tyresta (12).JPG

tyresta (11).JPG

tyresta (3).JPG

tyresta (2).JPG

tyresta (6).jpg

tyresta (1).JPG

tyresta (5).jpg

Szerző: BalazsMate  2014.06.09. 12:48 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta park túrázás Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr506068070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása