A Slussen Stockholm egyik legismertebb közlekedési csomópontja. Nevét a ma is működő zsilipről kapta, mely a Södermalm és a Gamla Stan között található.

Megáll itt a zöld és a piros metró, és innen indul - többek közt - a saltsjöbadeni kisvasút. Még szórakozóhely is működik a két sziget közötti területen. A többszintes útrendszer a jelenlegi formáját az 1930-as években kapta, de az elmúlt években a terület modernizálása mellett döntöttek.

A megnövekedett forgalomra való tekintettel a XX.század elejétől tervezgették a területrendezést, és ez végül az 1930-as években valósult meg. Az akkori építkezés abszolút modernnek számított, Le Corbusier például a "modern kor első nagy építményének" nevezte.

A Slussen jelenlegi állapota valóban nem túl bizalomgerjesztő, és láthatóan felújításra szorul. A sötét aluljárós kialakítás, a nagy autóforgalom mellett nem kedvez a gyalogosoknak, legalábbis nem egy ideális hely üzletet vagy éttermet nyitni (az "Új Slussen" projekt pont ezen kíván változtatni). Még a népszerű A tetovált lány mozifilmben is a Slussen aluljáróban kötnek bele Lisbeth-be, a film elején :).

A városvezetés a 2000-es évek eleje óta tervezi a területrendezést, és azóta meg is szavazták az átépítést. A komolyabb munkálatok 2014-ben kezdődnek, ezzel természetesen nem kevés fennakadást okozva a közlekedésben. Ha minden jól megy, 2020-ra újul meg teljesen a terület. A terveket a legjobban az alábbi videó mutatja be:

Mivel a jelenlegi Slussen már 80 éves (és kétségkívül jellegzetes kialakítású), így az emberek nosztalgikus érzései is feltámadtak a tervezett átépítés kapcsán. Egy közvéleménykutatás eredményei szerint a lakosok 60%-a meghagyná a jelenlegi formát. Többek közt az egykori ABBA-tag, Benny Andersson is a terület megóvása mellett kampányolt.

A projekt ellenzői a Slussen várostörténeti jelentőssége mellett a kb 8 milliárd koronás költségekkel és a több éves "felfordulással" sincsenek kibékülve.

Honlap (a városvezetés tervei): bygg.stockholm.se/slussen

Slussen_1935.jpgAz 1935-ös felavató ünnepség (Wikimedia)

Slussen_1939.jpgA Slussen 1939-ben (Wikimedia)

slussen_zsilip.jpgA névadó zsilip a két szigetet összekötő híd alatt (Holger Ellgaard, Wikimedia)

Slussen_2009b.jpgAz egyik aluljáró egy pár éves fotón (Holger Ellgaard, Wikimedia)

slussen_nya.jpgAz Új Slussen terve (bygg.stockholm.se)

Szerző: BalazsMate  2014.01.02. 10:43 Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés várostörténet 20.század Södermalm Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr795696395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása