Stockholmi vikinges "sorozatunk" első része Vallentunáról szólt, és most következzen egy másik érdekes látnivaló, ugyancsak a főváros északi részén, Upplands Väsby-ben. (Upplands Väsby kb húszpercnyi vonatútra van Stockholm központjától; külön kommunbe tartozik, de még a megye (Stockholms län) része, és az SL bérlet is érvényes oda.)

A viking-témájú látnivalók általában két dolgot jelenthetnek: eredeti rúnaköveket és rekonstruált tanyákat (alkalmanként vásárokkal, programokkal). Az Upplands Väsby-ben található Gunnes Gård mindkettővel szolgál.

A fő látnivaló egy vikingkori (kb. 1000-1300 évvel ezelőtti) tanya korhű rekonstrukciója, 5-6 faépülettel. A gyerekek számára érdekes program lehet a kenyérsütés, a gyapjú megmunkálása, illetve láttunk kipróbálható táblajátékokat is. Az egyik nagyobb faházban található egy ajándékbolt-részleg is.

A tanya nem csak múzeumként működik, hanem állatokat is tartanak (tehenek, birkák, kecskék, disznók, tyúkok), ami már önmagában is érdekes látnivaló lehet a városlakóknak :) (Mivel az állatok a terület nagy részén szabadon járkálhatnak, alaposan összetrágyázzák a talajt. Ne a legszebb cipőnkkel készüljünk!)

A tanyából indul egy rövid séta a környező erdős területen - az út mentén több rúnakövet (kettőt közvetlenül a tanya területén), sírdombokat, és egyéb viking-kori emlékeket találunk. (A sétához térképet a honlapjukon, a Fornslingan menüpont alatt találunk.)

Időnként speciális programokat (őszi vásár) is tartanak, ilyenkor különösen érdemes lehet felkeresni a helyet.

Ha csak magát a tanyát/falut és a konkrét látnivalókat nézzük, Gunnes Gård legalább olyan jó hely, mint a viking programok közül sokkal jobban reklámozott Birka faluja. (A különbség a történelmi jelentősségben és a programok mennyiségében van, de Birkáról is írok majd egy külön posztot nemsokára.)

A belépés ingyenes. Egy olcsóbb múzeumi belépő áráért cserébe részletes idegenvezetés is igényelhető, akár valamilyen kézimunka-programmal kiegészítve is. (Csoportos programokat is vállalnak, és az egész hely ki is bérelhető.) Erről a honlapjukon lehet többet olvasni.

Honlapupplandsvasby.se/gunnes

Ajánlott megközelítés: pendeltåg vonattal Upplands Väsby állomásig, és onnan a legegyszerűbb a séta (10-15 perc)

IMG_1821.JPG.

IMG_1825.JPGa főépület, az ajándékbolt-részleggel

IMG_1831.JPG.

IMG_1826.JPG.

IMG_1830.JPGa főépület belseje

IMG_1835.JPG.

IMG_1832.JPG.

IMG_1837.JPGaz udvar lakói

IMG_1843.JPGviking kori kőrakás a tanya melletti kis erdőben

IMG_1838.JPGrúnakő a tanya udvarán

 

Szerző: BalazsMate  2013.10.10. 14:59 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes viking séta park külváros farm észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr865540991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása