A stockholmi Globe aréna (hivatalos nevén Ericsson Globe, a köznyelvben Globen) a főváros egyik legjelentősebb rendezvényhelyszíne. Különlegességét az adja, hogy ez a világ legnagyobb (fél)gömb alakú épülete.

A Globen számokban: 1989-re épült fel, belmagassága 85 méter, átmérője 110 méter, befogadóképessége jégkorong-meccseken kb. 13.800 fő (koncerteken kb. 16.000 fő).

Elsősorban koncerthelyszínként ismert; sok világsztár fellépése mellett itt rendezik minden évben a svédek által nagyon kedvelt Melodifestivalen popzenei fesztivált. Télen emellett a jégkorongé a főszerep: itt játsza hazai meccseit az AIK (a svéd profiligában), illetve a most másodosztályú Djurgården is gyakran ide hozza át a nagyobb meccseit a Hovet-ből. NHL csapatok is vendégeskedtek már több alkalommal is a Globen-ben. Egyéb híres "fellépő" volt még II. János Pál pápa, Nelson Mandela és a Dalai Lama.

Turistáknak érdekes lehet a gömb oldalán "felmászó" két kilátó-kabin, a Skyview, mely a tengerszint felett 130 méteren kínál kilátást.

Néhány nagyobb idei program a Globen-ben: Jégkorong VB (máj.3-19.), Pink koncert (máj.26), Beyoncé koncert (máj.29), Rod Stewart koncert (jún.15), Rihanna koncert (júl.22), Leonard Cohen koncert (aug.15), Nemzetközi Lovas Show (nov.28-dec.1) (Teljes program itt)

A Globen oldalában, annak közvetlen toldalékaként található az Annexet, ami szintén egy gyakran használt koncert- és rendezvényhelyszín (kb. 4.000 férőhelyes). A bejárata ugyanúgy a Globen oldalában van.

A Globen a Globe City városrészhez tartozik; itt találjuk még a Söderstadion-t (a Hammarby futballcsapat jelenlegi otthona, mely júliusban bezár), a Hovet-et (ez egy kisebb, kb. 8.000 férőhelyes hokistadion), illetve a nyárra elkészülő Tele2 Arena-t is (ide költözik majd júliusban a Hammarby és a Djurgården futballcsapata; futballról bővebben itt).

Honlap: http://www.globearenas.se

Ajánlott megközelítés: a zöld metróval Hagsätra irányában a Globen megálló (de Gullmarsplan-tól is pár perc alatt le lehet sétálni, ahol a zöld metró mindhárom vonala megáll.)

globen01.JPGa Skyview kabin, útban a gömb tetejére

globen02.JPGa kép bal oldalán az Annexet csarnok

globen03.JPGépp most zajlik a hoki VB...

globen04.JPG...ahol Svédország épp 2-0-ra veri Szlovéniát

globen05.JPGa Globen tetőszerkezete

Szerző: BalazsMate  2013.05.13. 12:43 1 komment

Címkék: sport program kilátó 20.század Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr285297930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása