A Järvafältet természetvédelmi terület az egyik legnagyobb kiterjedésű park Stockholm területén belül (illetve annak határán). A belvárosból kb 20 perc alatt megközelíthető, közvetlen metrójárattal.

A park egész évben nyújt látnivalókat a természetjáróknak: ideális madár-lesre, fürdésre, erdei sétára, terep-kerékpározásra, lovaglásra, áfonya-szedésre, gombászásra, sífutásra vagy korcsolyázásra. Vagy csak úgy sétálni. A park erdők, mezők és tavak egyvelege. A névből (fält = mező) is következik, hogy sík területröl van szó, néhány dombbal.

Az itteni farmokon ma is tenyésztenek állatokat, a Skóciából betelepített felföldi marhát. Tavasszal és nyáron a vándormadarakat figyelhetjük a tavaknál (főleg Säbysjön-nél), illetve a Väsby Gård melletti mocsaras legelőn. Lovasiskolát Säby Gård-nál találunk (Järfälla Ridcenter). Gyerekkel tehát különösen ideális a park, ha szeretnénk egy kicsit közelebb hozni a kölyköket az állatokhoz és a természethez, vagy csak megnézni milyen is egy farm közelről.

Az utak jó minöségűek; a "főutak" akár autóval is járhatóak (persze nincs autóforgalom, leszámítva a "karbantartókat" és a farmok járműveit), de a kisebb erdei ösvények már babakocsival nem járhatóak, és kerékpárral is inkább csak terep-biciklivel érdemes rámenni.

Mountain bike-osoknak is ajánlott tehát a környék. Hegyek ugyan nincsenek, de azért vannak emelkedők, és belefutottam már kifejezetten nehéz és meredek utakba is. A szűkebb erdei ösvények nagyobb kihívást jelentenek, de ha csak úgy tekernénk egyet a szabadban, a széles gyalogutakon is tehetünk egy kört. Autók csak a park legszélén zavarhatnak minket, úgyhogy inkább a gyalogosokra kell vigyázni. De szerencsére Järvafältet-ben kevesebben vannak, mint pl. a dél-stockholmi, a városlakók körében népszerűbb Nacka Park-ban.

Érdekes lehet még a két viking-kori rúnakő: az egyik a park délkeleti csücskében (ha Akalla felől érkezünk, pont belebotlunk), a másik Säby Gård főépülete mellett.

Kávézót Säby Gård-nál (délnyugati rész, Barkarby felé), és Väsby Gård-nál találunk. Akalla felől érkezve (a park déli bejáratánál) egy régi vendégházban (Hägerstalunds wärdshus) étterem működik.

A park történetéről annyit érdemes tudni, hogy évtizedekig katonai terület volt, és a déli részén elterülő Barkarby repülőtér (ma már használaton kívül) is katonai célokat szolgált. A parkban ezért találunk elszórtan kis betonbunkereket.

Térképet itt találunk, illetve térképet némi angol nyelvű ismertetővel itt (PDF formátumban).

További szöveg helyett beszéljenek inkább a fotók; ezúttal mindegyik alá beszúrtam némi ismertetőt is...

 

Ajánlott megközelítés:

  • Metróval (kék vonal) Akalla-ig, onnan pár perc séta északra.
  • Pendeltåg vonattal (Bålsta irány) Jakobsberg megálló; innen vagy egy negyedórás séta vagy egy busz Säby Gård-ig vagy Ikea Barkarby-ig.
  • Pendeltåg vonattal (Märsta/Akalla irány) Norrviken megálló; innen a park észak-keleti részére jutunk.

 

jarvafaltet04.JPGAz egyik tó a háromból: Översjön. Nyáron fürdésre is alkalmas (bátraknak), illetve a partján grillezhetünk.

jarvafaltet11.JPGA Väsby Gård melletti mezö tavasszal-nyáron mocsaras terület, ilyenkor rengeteg madár áll meg pihenni a kis tavon. Van egy kis madárles-kunyhó is a tó mellett, az itt megforduló madárfajok bemutatásával. Összel a tó felszárad, és szarvasmarhák dagonyáznak a sárban a madarak helyett.

jarvafaltet06.JPGA helyi jellegzetes szarvasmarha-faj, a skót felföldi marha. Igénytelen jellege miatt szívesen tartják. Järvafältet területén belül több helyen is felbukkanhatnak, mindig máshol legelésznek.

jarvafaltet13.JPGÍme egy skót marha, közelebbről.

jarvafaltet05.JPGA fenyőerdők rendkívül hangulatosak; nem lepödnénk meg ha elénk toppanna itt egy erdei manó. A svéd törvények szerint bárhol sétálhatunk a természetben (ha nem okozunk vele kárt), de sok kisebb-nagyobb ösvény is átszeli az itteni erdőket. A nyár végén áfonyát, az ősszel pedig gombát lehet szedni.

jarvafaltet15.JPGNapfelkelte a parkban.

jarvafaltet14.JPGA Hanstaskogen egyik dombja, az Astrid Lindgrens Berg. A híres svéd írónő (ö írta többek közt a Harisnyás Pippi-t) is felemelte szavát a környék védelmében, amikor lakónegyedet terveztek a parkba építeni. Ennek az emlékét őrzi a domb tetején lévő kis emlékmű.

jarvafaltet10.JPG

Télen, havasan is gyönyörű a park, és ilyenkor a sífutók veszik  birtokukba a környéket. Ez a kis kávézó Väsby Gård mellett található közvetlenül.

jarvafaltet07.JPGEgy öszi fotó. Ilyenkor komorabb a park is, de biciklizésre és sétákra ugyanúgy ideális. Késö összel és kora tavasszal persze elég sarasak az utak.

jarvafaltet09.JPGEz egy másik tó, Säbysjön, mely ugyancsak remek hely nyáron madarakat lesni, télen pedig korcsolyázhatunk a jégen (vagy síelhetünk a hóban). Fürdésre ez a tó nem alkalmas a nádas miatt, illetve a madárvilág védelmében.

jarvafaltet02.JPGHa szerencsénk van, még akár jávorszarvast is láthatunk (én másfél év alatt kétszer láttam). Amúgy a "szokásos" vadállatokkal találkozhatunk: öz, mókus, esetleg bagoly vagy fácán. Nem beszélve a vizes helyeken megpihenö ludakról, kacsákról, és egyéb madarakról.

jarvafaltet08.JPGA hangulatos Säby Gård kávézó, a lovarda mellett, az Ikea áruháztól nem messze. Ideális hely itt megpihenni egy séta után, és innen már könnyen visszajutunk a városba is.

Szerző: BalazsMate  2013.05.10. 12:37 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes viking séta park túrázás hadtörténelem külváros Akalla észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr315248091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása