A Ghost rockzenekar új videója adta a motivációt egy újabb södermalmi sétához. A Vita Bergen a sziget dél-keleti részén, a SoFo negyed mellett "magasodik". A dombtetőt a Södermalmon több helyen is (pl. Stigbergsgatan, Katarinaberget) látható piros faházak és a Sofia templom uralják.

Az itteni faházakat Bergsprängargränd-ként ismeri a köznyelv az 1800-as évek óta. Ezt nagyjából "hegyrobbantó sikátorként" fordíthatjuk, azaz valószínüleg a többek közt a környékben is dolgozó robbantómunkás(ok)ról kapta a nevét. Szegény munkásnegyed volt ez akkoriban, és főleg a hajókon és kikötőkben dolgozók lakták. A hegytetőt a huszadik század elején kezdték parkká alakítani; ekkoriban épült fel a Sofia Kyrka is (1906). A régi faházak ugyanakkor kulturális örökségi védettséget kaptak, mára pedig az egykori szegénynegyed helyi látványossággá vált. A házak nagy részét modernizálták valamennyire, de van még olyan telek, ahol a mai napig kútból merik a vizet, és udvari pottyantós vécét használnak.

A parkban találjuk még a szabadtéri színpadot, ahol nyaranta ingyenes előadásokat tartanak, a Stockholms stadsteater szervezésében.

Szerkesztve: Az Inspired blogból, utólag tudtam meg, hogy a szikla alatt a Banhof internetszolgáltató különleges szerverterme található. Érdemes megnézni a fotókat!

Ajánlott megközelítés: Skanstull metrómegálló (piros metró) majd séta

P1040233.JPG

A Mäster Pers Gränd utca, a háttérben a templommal

P1040235.JPGEgy udvar

P1040245.JPGEz maga a Bergsprängargränd utca, ami a környék nevét adta

P1040241.JPGSofia Kyrka

P1040242.JPGElőbújt a tavaszi nap...

Szerző: BalazsMate  2013.04.10. 14:46 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes templom séta park faházak Södermalm 17.század

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr605189035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása