A Millesgården ("Milles kert") Carl és Olga Milles művész-házaspár egykori lakhelye és műterme Lidingö szigetén. Lidingö a térképre ránézve eléggé kívül esik a belvárostól, de metróval és kisvasúttal egyszerűen és gyorsan megközelíthető.

Carl Milles századeleji svéd szobrász volt; több, központi helyen álló műve látható Svédország nagyvárosaiban, de az Egyesült Államokban is hagyott nyomott maga után. Legismertebb művei talán a göteborgi Avenyn végét uraló Poseidon (ennek másolata itt a kertben is látható), illetve a stockholmi Hötorget szoborcsoportja. Szobrai könnyen felismerhetők az alakok abszurd, gyakran ijesztő arcáról.

A lidingöi telket 1906-ban vásárolták, és 1931-ig (amikor az USA-ba költözött a pár) éltek és alkottak itt. A főépület olaszországi utazások hatásra épült, és ezt az oszlopos termek is egyértelműen mutatják. A nagy műterem mellett 4-5 további, részben antik római díszítésű szoba is látogatható. A házaspár már 1936-ban a svéd népnek adományozta a telket.

A több szintes, lépcsős kertben Carl Milles kisebb-nagyobb, eredeti vagy másolatban megtalálható szobrai közt bolyonghatunk. Közkedvelt fotótéma a magas oszlopokon egyensúlyozó angyalok csoportja. A már említett "göteborgi" Poseidon mellett az eredetileg Linköpingben álló Folke Filbyter lovasfigura is megtalálható a kertben.

A kert oldalában lévő kiallitóteremben időszakos kiállítások látogathatók. (A belépőjegy árában benne van az épp aktuális kíállítás is, és nincs is külön jegy ami csak a kertbe lenne érvényes.)

Honlap: www.millesgarden.se

Ajánlott megközelítés: Ropsten-ig a piros metró, majd onnan egy megálló a Lidingöbanan kisvasúttal. (Akár át is lehet sétálni vagy biciklizni a Lindingöre vezető hídon.)

IMG_0747.JPG

IMG_0744.JPG

IMG_0746.JPG

IMG_0764.JPG

IMG_0755.JPG

IMG_0752.JPG

Szerző: BalazsMate  2013.03.14. 09:25 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra múzeum park szobor 20.század Lidingö

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr905132544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása