Ha Stockholm belvárosából zöld területre vágyunk, a legegyszerűbb megoldás az úgynevezett nationalstadspark (ez a hivatalos közös neve annak a nagy parkos területnek, amit a Djurgården sziget, a Haga Park, Brunnsviken fed le.) Aki viszont nagyobb kiterjedésű parkra vágyik, 15-20 kilométeres sétákra, annak érdemesebb egy kicsit kijjebb utazni: például északra a Järvafältet parkba, vagy déli irányba, a Nacka Parkba.

Nacka előnye, hogy a belvárosból (Slussen) egyetlen busszal bejuthatunk a park központjába, ahonnan már "szabad a pálya". Illetve a zöld metró vonalán két-három különböző megállóból is megközelíthető.

A "park szíve" a Hellasgården szabadidős központ, a Källtorpssjön tó partján. Itt többek közt szállást, büfét találunk, felszerelést (sí, korcsolya, kenu) bérelhetünk, szaunázhatunk, a közeli futballgolf pályára is bejelentkezhetünk, vagy sportolhatunk egy kicsit az ingyenes szabadtéri "edzőközpontban". A tó nyáron kedvelt fürdőhely, télen pedig korcsolyázhatunk vagy síelhetünk rajta.

Tavakból még további ötöt-hatot találunk a park területén. A városlakók számára a Söderbysjön a másik, könnyen megközelíthető fürdöhely, emiatt persze ezek a legzsúfoltabbak is. Nyáron kajakozni-kenuzni is ideálisak a tavak.

Túrázni, kocogni számos jelzett utat találunk, és a legtöbb jól kiépített, azaz babakocsis sétára is alkalmas. Télen ugyancsak nagy a kínálat sífutó-ösvényekből.

A park területén golfpályát (a Söderbysjön melletti tisztáson) és még egy másik szabadtéri edzőközpontot (a Björkhagen metrómegállótól induló sétaút mentén) találunk.

Honlap: hellasgarden.se, Stockholms stad oldala (térképpel)

Ajánlott megközelítés: Hellasgårdenbe busszal (Slussentől a 401-es busz, készüljünk nagy tömegre!) vagy autóval. A park határán fut a zöld metró, és Björkhagen vagy Kärrtorp ideális kiindulópont lehet.

nacka2.JPGA szoros a Dammtorpssjön és a Söderbysjön között

nacka.jpgUgyanaz a szoros télen

nacka-golf.JPGGolfpálya

hellasgarden.JPGA Hellasgården melletti szabadtéri "edzőterem"

soderbysjon.jpgSöderbysjön a nyári csúcsforgalomban

Szerző: BalazsMate  2014.12.17. 13:46 Szólj hozzá!

Címkék: sport ingyenes séta park túrázás vízpart Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr555248097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása