Az UNESCO Világörökség része a Skogskyrkogården, azaz az "erdei temető". Ahogy a nevéből is kiderül, lényegében egy erdős-parkos terület, melyet temetőként "hasznosítottak", de a természetes környezetet teljesen megőrizve. 

A sírok a legtöbb helyen a fák lábánál hevernek, olyan hatást keltve, mintha egy régi elhagyatott temetőben járnánk, melyet benőtt az erdő. Mellette ugyanakkor látványos a tájépítészek munkája is, és a világörökségi cím indoklásában is a természet és az építészet harmonikus egységét hangsúlyozzák.

Ez egyébként a legnagyobb kiterjedésű temető Stockholmban (100 hektár), és kb. százezer sírhelyet rejt. Az 1940-es évekre készült el, és 1994-ben került fel a világörökségi listára.

A belépés ingyenes, és télen-nyáron ideális helyszín egy sétára. A bejáratnál találunk térképet, de csatlakozhatunk idegenvezetéshez is (lásd a honlapot).

(Érdekesség, hogy a stockholmi temetőkben nyugvó emberek sírja egy online adatbázisban kikereshető: hittagraven.stockholm.se.)

Még egy érdekesség, rockrajongóknak, hogy az Entombed legendás első lemezéhez itt készült a keresztes fotósorozat. (Lásd az utolsó fotót.)

Honlap: www.skogskyrkogarden.se

Ajánlott megközelítés: a zöld metró Skogskyrkogården megállója

df041d49-1563-4705-9e57-a1c97e56c7d7.jpeg

 

skogskyrkogarden01.JPG

skogskyrkogarden09.JPGMonumenthallen ("müemlék-csarnok")

skogskyrkogarden02.JPGA "meditációs liget"

skogskyrkogarden03.JPG

skogskyrkogarden05.JPG

skogskyrkogarden07.JPG

skogskyrkogarden04.JPGAz út végén az Uppståndelsekapellet ("feltámadás-kápolna")

skogskyrkogarden06.JPGGreta Garbo színésznö sírja

entombed.jpgAz Entombed death metal zenekar a híres kereszt előtt (1990)

 

 

Szerző: BalazsMate  2013.04.23. 12:24 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta park külváros 20.század Világörökség Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr285230328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása