A Filmstaden az egykori filmstúdió Solna városrészben. Jelenleg moziként, kávézóként és étteremként funkcionálnak a régi (még megmaradt) épületek, illetve közvetlenül mellettük vadonatúj lakóházak épültek.

A Filmstaden 1919-1920 között épült, egy volt struccfarm területén, és bezárásáig nagyjából 400 filmet forgattak itt. A svéd filmipar legnagyobbjai, többek közt Ingmar Bergman és Greta Garbo is dolgoztak a stúdióban, és itt készült a legendás Hetedik pecsét is, 1957-ben. A Svensk Filmindustri 1969-ben befejezte a munkát a stúdióban, de később színházi társulat működött itt, illetve még később régi filmtekercsek tárolására használták. A legutolsó filmet 1999-ben forgatták a stúdióban.

A környéken folyamatosan épült és bővült a város, és a 2000-es évek elején a Filmstaden egy részét le is bontották, de a legjellegzetesebb épületeket sikerült megőrizni, mint kultúrtörténeti emléket.

A főbejárat és a hozzá kapcsolódó árkádos egykori porta-épület megmaradt; ma kávézó (ha minden igaz, csak vasárnaponként van nyitva).

A stúdió-épület 2001 óta az SF mozihálózat része, azaz napi használatban van. Négy terméböl a legkisebb, a mindössze 24 férőhelyes Opera-terem (más néven "Bergman-mozi") tűnik a legérdekesebbnek (bár még nem jártam bent).

A téglaépületek melletti kis domb tetején álló Backstugan, mely a régi filmekben erdei kunyhós jelenetekben szerepelt, ma étterem.

Ugyancsak megmaradt a régi rendezői pavilon, az adminisztrátor-ház (régen itt voltak az irodák; ma egy filmek feliratozásával és szinkronizálásával foglalkozó cég bérli) és a laboratórium.

Az egykori erdős terület (ahol a szabadtéri jeleneteket forgatták) természetesen mára már beépült.

A Filmstaden házai közt szabadon bolyonghatunk, a területre nincs belépődíj. Az alábbi linken ajánlanak vezetett túrákat, ami a film-fanatikusoknak hasznos lehet.

Honlap: www.filmstadenskultur.se/en (részletes, angol nyelvű történelmi ismertető azoknak, akik az én bevezetőmnél többre vágynak), illetve www.sf.se/biografer/stockholm-filmstaden-rasunda/ (aktuális moziműsor)

Ajánlott megközelítés: kék metróval Näckrosen-ig. A főbejárat közvetlenül a déli oldali metrókijáratnál található.

P1020362.JPGA főbejárat; háttérben a stúdió főépülete

P1020365.JPGEnnyi maradt meg a régi környékből

P1020379.JPGElőtérben a mai mozi, a háttérben az árkádos porta-épület

P1020370.JPGA stúdió épülete a mozival

P1020368.JPGA Backstugan faház (étterem) a domb tetején

Szerző: BalazsMate  2013.03.15. 16:04 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra ingyenes étterem külváros 20.század Solna

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr135134167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása