Stockholm közismert a városrészek mellett / között meghagyott rengeteg erdős-tavas vidékről; az egyik ilyen hely Grimstaskogen.

A Grimstaskogen erdő a zöld metró észak-nyugati ága mentén, a Mälaren partján terül el. Råcksta / Vällingby / Hässelby metrómegállók környékén kellemes sétát tehetünk az erdőn át a vízpartig, útba ejtve egy régi malomépületet, és a közelben lévő Hässelby kastélyt is megnézhetjük (kívülről). Két-háromnapos turistautakba persze felesleges lenne beiktatni a környéket, mert nincs annyi "konkrét" látnivaló, de a közelben élőknek érdekes lehet.

Ha Råcksta metróállomás felől indulunk, a Kanaans väg (és egy patak) mentén hamar eljutunk a Kvarnvikens Kvarn malomig. Az 1880-as években épült ipari műemlék az év néhány napján kinyit; ilyenkor az épület két szintje bejárható, és frissen őrölt lisztet is vásárolhatunk. További információ a malom honlapján.

A Mälaren partján több strandot is találunk; ősszel amikor az alábbi fotókat készítettem, már a vadludak vették birtokukba a területet.

A parton észak felé sétálva, majd a város felé visszafordulva felkereshetjük a Hässelby Slott-ot. A kis, 17.századi kastély ma hotel és rendezvényhelyszín (mint a legtöbb hasonló, kis kastély), de körbejárható.

Honlap: kvarnvikensmuseum.se ; hesselbyslott.se

Ajánlott megközelítés: Grimstaskogen területét lényegében "körbeöleli" a zöld metró vonala, így több helyen is leszállhatunk. Talán Hässelby Strand, Hässelby Gård, vagy Råcksta állomás a legideálisabb kiindulópont. Észak-Stockholmiaknak alternatív útvonal a Sollentuna - Kista - Tensta irányából érkező 179-es busz, melynek végállomása Vällingby.

hasselby01.JPGGrimstaskogen; Råcksta träsk (mocsár)

hasselby03.JPGa patak mentén haladva találjuk a malmot

hasselby02.JPGa malom

hasselby04.JPGHässelby Strand

hasselby05.JPGHässelby strand

hasselby09.JPGHässelby Slott

hasselby06.JPGa kastély oldala

hasselby08.JPGa kastély főbejárata

hasselby07.JPGa kis kastélypark, az épület mögött

Szerző: BalazsMate  2013.05.27. 15:55 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta park vízpart külváros Nyugat-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr15248085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása