A svéd király munkahelye, azaz a Stockholm Palota (vagy Királyi Palota) a Gamla Stanon. Négy év után vettem a fáradságot, hogy megnézzem, majd másfél évet vártam, hogy posztoljak róla :) Ebből talán érzödik, hogy nem tartom kiemelten érdekesnek, ha az ember már járt egy-két korabeli palotában (pl. a drottningholmiban, csak hogy Stockholmban maradjunk).

A jelenlegi palota barokk stílusú, a 18. században épült (át) ifjabb Nicodemus Tessin tervei alapján. Helyén már az 1200-as évek óta palota állt, mely folyamatosan bővült, átalakult, mígnem 1697-ben leégett. Az épület múltját a "Tre Kronor múzeum" mutatja be, mely a palota pincéjében található (a belépőjegybe ez is beletartozik).

A palota 600 szobás, és valóban itt találhatóak a királyi "irodák" is, a turistáktól elzárt részen.

Aki járt már barokk palotában, sok újat és érdekeset itt sem fog látni. Aki szereti a néhol már-már giccses díszítéseket, annak tetszeni fog, de még így is lehet, hogy a huszadik díszes szobában már nem tölt el annyi időt az ember.

A múzeumi belépőjegy a palota egyes emeletei mellett a már említett Tre Kronor múzeumot, és a Kincstárat is magában foglalja.

Honlap: www.kungahuset.se

Megközelítés: sétatávolságra a Kungsträdgården, T-Centralen, vagy a Gamla Stan metrómegállóktól

sthlmslott11.JPG

sthlmslott12.JPG

sthlmslott14.JPG

sthlmslott15.JPG

sthlmslott17.JPGÜdítő kivétel volt az egyetlen modern berendezésű szoba

sthlmslott19.JPGA régi palota makettje a Tre Kronor múzeumban

Szerző: BalazsMate  2017.02.27. 10:52 Szólj hozzá!

Címkék: múzeum középkor turista várostörténet királyi család 18.század

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr738122724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása