Január-február kevésbé népszerű hónap itt fent északon, nem is elsősorban a hideg, hanem a rövid nappalok miatt. Sokan ilyenkor menekülnek trópusi országokba, ami teljesen érthető, de érdemes kihasználni a tél ajándékait is.

A hómennyiség sajnos nem mindig elegendő Stockholmban egy tartós síszezonhoz, de a tavak viszonylag megbízhatóan befagynak január elejére, így mindenképpen érdemes kipróbálni a szabadtéri korcsolyázást.

Nem mindegy persze, hogy hol merészkedünk ki a jégre. Ahol a jeget hókotróval tisztítják, garantáltan elbír egy embert is :) Ezeken a helyeken folyamatosan mérik a jég vastagságát, és rajtunk kívül kb százan tartózkodnak még a környéken, így szinte kizárt, hogy valaki alatt beszakadjon a jég.

Ilyen pl. a Nacka park központjában lévő Hellasgården, vagy északabbra az Edsviken, vagy a Norrviken. Ezeken a helyeken gyakorlatilag "népünnepély" van a jégen hétvégente, kolbászsütéssel, rengeteg emberrel. Hellasgårdenen és Norrvikenen kölcsönözni is tudunk korcsolyát, így komolyabb beruházás nélkül is kipróbálhatjuk.

A szabadtéri korizáshoz speciális korcsolya ajánlott, a långfärdsskridsko. A legfontosabb tulajdonságuk, hogy a pengéjük 40-50 cm hosszú, így gyorsabban és könnyebben tehetünk meg velük hosszabb távot, mint a gyors irányváltásra kifejlesztett hoki-korcsolyával. Kapható belőlük egy egyszerűbb, utcai bakancsra felcsatolható változat, illetve a "rendes" szet, mely egy kori-bakancsból (ami egyébként túrasíhez is használható), és egy, ahhoz egy speciális kötéssel kapcsolódó pengéből áll. Télen bármelyik sportboltban beszerezhető mindkét változat.

A korcsolya mellett szükségünk lesz egy, nyakba akasztható kampóra (isdubbar), mellyel ki tudunk mászni a vízből, ha beszakadna alattunk a jég ;)

Kezdők ne merészkedjenek ki olyan jégre, ahol nincs elkotorva a hó, nem érhető el internetes jégvastagság-jelentés, és nincs kint a jégen sok ember. Egyedül eleve nem ajánlott kimenni a jégre, de ahogy a képeken is látható, hétvégente elég sokan vannak kint, akik kimenthetnek minket :)

Linkek: Hellasgården, Norrviken, Edsviken

img_4466.JPGEdsviken, egy 14 km-es "pálya", Sollentuna és Ulriksdal között.

 

p1020632.jpgEz is Edsviken, még több emberrel :)

p1020633.JPGA sollentunai cserkészek grill-kolbásszal várják a megfáradt korcsolyázókat

 

Ezt ne próbáld ki kezdőként :) Egy tapasztaltabb koris a Mälarenen

Így kell kimászni, ha beszakadtunk a vízbe

Szerző: BalazsMate  2017.01.08. 17:56 Szólj hozzá!

Címkék: sport ingyenes vízpart Dél-Stockholm észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr1912104737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása