Izgalmasan hangzik a cím alapján a dolog, de azért gyorsan letisztáznám hogy egy kevésbé látványos, főleg történelmileg érdekes helyről lesz most szó.

Rösaring ősi kultikus hely - a legkorábbi nyomok egészen a bronzkorig vezetnek vissza (tehát kb. 2500-3500 évesek), illetve a viking korra is datálható némely része. Eme "kultikus hely" kétféle célra szolgálhatott a kutatók szerint: temetkezési szertartásokra vagy termékenységi ünnepekre. Temetkezésre utalnak a területen talált sírdombok, illetve egy ravatalozónak feltételezett kis házikó nyomai, viszont a labirintus általában a termékenységi ünnepek játékaihoz köthető (a férfiaknak el kellett jutniuk a labirintus közepén álló nőhőz). A területen feltárt, 500 méter hosszú "felvonulási út" pedig mindkét ceremóniára használható volt.

Ami ma mindebből látható, az a felvonulási út menti szegélykövek (egy nagyon kis szakaszon), a sírhalmok, és maga a labirintus.

A labirintus kicsit "megkopott", sajnos nehéz kivenni a pontos alakját, főleg hogy nyáron benövi a növényzet is. Átmérője kb 15 méter, és 15 körből áll. Bejárata elvileg a nyugati oldalról volt - ez sajnos nem igazán látható már.

Az ősi területen ma még egy grillezőhelyet találunk; szép innen a kilátás a Mälaren tó felé.

A környéken találunk még egy-két túraösvényt (részben a Mälaren partján), egy-két kis régi templomot (Låssa kyrka, Bro kyrka), egy érdekesebb rúnakövet (Assurs sten, Bro városától nem messze), golfpályát, szabadstrandokat (pl. Björknäs Camping).

Honlap: Stockholms Läns museum, Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut (angolul)

Ajánlott megközelítés: Autóval lőjük be a Låssa Kyrka-t mint célpont, majd onnan guruljunk tovább néhány száz métert a parkolóig (térkép). Tömegközlekedéssel a Bro pendeltåg állomásig könnyen el tudunk jutni, majd onnan vagy elcsíjpük a naponta néhányszor induló 556-os buszt (leszállunk a Låssa kyrkväg megállónál + 2 km séta) vagy pedig 6.5 kilométert sétálhatunk vagy biciklizhetünk Rösaringig.

 

img_3865.JPGA felvonulási út azon kis része, ahol még mindig láthatóak a szegélykövek

img_3870.JPGA képen látható család épp a "labirintusban" járkál

img_3869.JPGSírhalom

img_3874.JPGEnnyire maradt meg a labirintus

img_3871.JPG

rosaring_lab.JPGA labirintus rajza (John Kraft, 1977)

 

Szerző: BalazsMate  2015.09.01. 11:21 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes viking séta külváros észak-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr767673760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása