A Stockholms Läns múzeum szervez vezetett sétákat az egykori Diesel-gyár és a ma is működő Atlas Copco bánya területén, Sickla-ban, a város délkeleti részén (Hammarby sjöstad és a Nacka park szomszédságában).

A környékre a 19.században települtek ki az addig a belvárosban működő gyárak (az egykori Atlas-negyed a S:t Eriks-híd mellett fekszik), ugyanis Stockholm szennyezettsége akkorra már tarthatatlanná vált. 

A Diesel gyár ma látható épületei az 1910-es évekből valók, így ritka ipartörténeti emléknek számítanak. A gyárépület ma a Dieselverkstaden kulturális központnak (könyvtár, színház, kávézó, múzeum, stb.) ad otthont, az épület eredeti szerkezetének megőrzése mellett.

A tér másik oldalán az 1927-ben épült Luftverkstaden áll - itt készültek a kompresszorok, és egyéb, sűrített levegős gépek, melyeket a szomszédos bányában rögtön használni is tudtak. Az épület ma irodaházként funkcionál.

Az Atlas Copco bányájába egy jelöletlen kis betonlejárón keresztül juthatunk le, de csak szervezett séta keretein belül. Ebben a bányában kitermelés sosem folyt - a cég itt tesztelte a "felszíni" gyárban épített gépeit. A föld alatt 20 méterrel lévő szint ma már látogatói övezet, kis kiállítással, viszont a 40 méter mély szinten a mai napig folyik a bányászgépek tesztelése (igaz, a gépeket már nem Sicklában, hanem Örebroban gyártják, és onnan fuvarozzák őket ide).

Honlap: dieselverkstaden.se, sicklaovanunder.se, stockholmslansmuseum.se

Ajánlott megközelítés: a Saltsjöbanan kisvasút Sickla megállója (ez a Slussen-től indul), vagy egy kisebb séta a Sickla Udde villamosmegállótól

sickla05.JPGAz egykori Diesel gyár épülete; ma kulturális központ

sickla07.JPGA Dieselverkstaden belülről

sickla08.jpgA daru is eredeti, 1914-ben készült

sickla09.JPG

sickla06.JPGRégi kompresszor, ma mászókaként is funkcionál

sickla04.JPGA Luftverkstaden-ben készültek a kompresszorok, a Diesel gyár közvetlen szomszédságában

sickla01.JPGEz már a teszt-bánya, a látogatói szint

sickla02.JPGÍgy robbantanak ("éles" bemutató azért nem volt itt sem)

sickla03.JPGAz Atlas Copco nagyon menő, föld alatti konferenciaterme

Szerző: BalazsMate  2015.05.26. 11:42 Szólj hozzá!

Címkék: séta múzeum külváros várostörténet 20.század 19.század Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr847460970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása