A Slakthusområdet ("Vágóhíd-negyed") mostanában az IKEA odaköltözése és a mellette felvő Globen metrómegálló tervezett megszüntetése miatt került be a helyi hírekbe.

A Globen sportcsarnok mellett elterülő, jól körülhatárolható ipari negyed első épületei 1907-re készültek el, és hivatalosan 1912-ben került átadásra. A központosított vágóhíd célja az volt, hogy a város kontrollálhassa az akkoriban működő sok kis vágóhidat, melyek nem mindig feleltek meg a higéniai és egészségügyi előírásoknak.

Később, az ötvenes-hatvanas években a területe nagyjából a háromszorosára nőtt. Jelenleg kb 200 cég működik a területen, ebből 125 élelmiszeripari.

A Slakthusområdet annyiból érdekesebb, még ipari negyed létére is, hogy az épületek szecessziós stílusúak, és kultúrtörténeti védettséget élveznek.

A negyed jövője elméletben már eldőlt: a Söderstaden projekt részeként a közeljövőben lakások épülnek majd a területen, de a védett épületek megőrzésével (ebbe a százéves házak mindenképp beletartoznak). Manapság egyelőre csak egy koncertterem (Slakthuset) és egy edzőterem miatt látogatják az emberek a vágóhíd-negyedet (leszámítva persze az ott dolgozókat).

Honlap: Wikipedia cikk; Stockholms Stad honlapja az épülő lakónegyedről

Ajánlott megközelítés: a zöld metró Globen megállója

slakthus1.JPG

slakthus2.JPG

slakthus4.JPG

slakthus5.jpg

slakthus6.JPG

slakthus7.JPG

slakthus9.jpg

slakthus8.JPG

Szerző: BalazsMate  2015.03.30. 09:44 Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes séta 20.század Södermalm Dél-Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr647308364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása