Stockholm két repülőtéren várja a Budapestről érkező gépeket. A Norwegian a nagyobbik repteret, az Arlanda-t használja, a Wizzair és a Ryanair pedig a kisebbik és távolabbi Skavsta-t.

Az Arlanda a belvárostól 40 km-re északra található, és viszonylag gyorsan, több módon is megközelíthető. A Skavsta ennél jóval messzebb, dél-nyugati irányban 100 km-re fekszik (Nyköping városa mellett), és a nagyobb távolság miatt nehézkesebb is megközelíteni.

Az alábbi két táblázatban listáztam a transzfer lehetöségeket. Az árak minden esetben egy irányra érvényesek, felnőtt jegy esetén, Stockholm központjába (T-Centralen). Az árak természetesen változhatnak (2013 júliusában aktuálisak), de egy összehasonlításhoz hasznosak. Az SL kártya a stockholmi tömegközlekedési bérletet jelenti (lásd sl.se).

Arlanda -> Stockholm
Arlanda Express

Közvetlen gyorsvonat a reptér és a T-Centralen között, köztes megállók nélkül. A menetidő kb 20 perc, az aktuális jegyár 260 SEK.

Nagyon gyors, de drága.

Flygbussarna busz

Közvetlen reptéri busz az reptér és a T-Centralen között. Több megállója is van Solnaban és a Vasastan-ban, mielőtt beér a központba. A menetidő kb 45 perc, az aktuális jegyár 99 SEK.

Frissítés: 2015 tavaszától már nem csak a városközpontba, hanem Kista-n és Sundbyberg-en át a Bromma reptérhez is visz egy útvonal.

Ár/érték arányban az egyik legjobb szolgáltatás, de a közvetlen pendeltåg vonat személyében kihívója akadt (lásd a következő sort).

Pendeltåg helyi vonat (közvetlen arlandai járat)

Közvetlen helyi vonat Arlanda C-ről a város felé. Az Arlanda Express vonalán közlekedik, de megáll a "hagyományos" pendeltåg vonat megállóhelyein (pl. Sollentuna, Solna). A menetidő 37 perc.

Ha van SL kártyánk, az arlandai fel/leszállás extra 75 koronánkba kerül. Ha nincs SL kártyánk, a teljes költség 125 SEK.

Talán a legideálisabb azok számára, akik a város északi részére utaznak.

Helyi busz Märsta-ba + pendeltåg helyi vonat

Kb 15 perces buszozással megspórolhatjuk az előbb említett extra 75 koronát, ha már amúgy is van SL kártyánk. Märsta-ig elbuszozunk (pl. az 583-as busszal), majd ott átszállunk a T-Centralen felé tartó pendeltåg vonatra, amire úgyszintén érvényes az SL kártyánk. A teljes menetidő ezzel kb 65 percre nő.

Lassú de olcsó.

Taxi Egy 40 km-es útnál kb 470-500 SEK költséggel kalkulálhatunk, de a legbiztosabb ha előre megkérdezzük a sofőrt. Egyes társaságok lehet hogy fix reptéri tarifával dolgoznak. Ajánlott a Taxi 020 és a Taxi Kurir. (Tipp: Ericsson alkalmazottak kedvezményt kapnak a Taxi 020-nál.)

 

Skavsta -> Stockholm
Flygbussarna busz

Közvetlen reptéri busz a repülőtér és a T-Centralen között. Menetidő kb 80 perc, az aktuális jegyár 139 SEK.

Lényegében ez az egyetlen értelmes megoldás a reptéri transzferre Skavsta-ról.

Taxi Csak akkor ha a pénz nem számít. 100 km taxizás kb 1200 koronánkba kerülhet, úgyhogy ezt inkább csak azért írom le, hogy senkinek ne jusson eszébe :)

 

Honlapok: skavsta.seswedavia.se/arlanda

Szerző: BalazsMate  2013.08.05. 15:44 3 komment

Címkék: közlekedés szolgáltatás turista áttekintés

A bejegyzés trackback címe:

https://stockholm.blog.hu/api/trackback/id/tr405422958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.05. 23:38:40

Skavstához még oda lehetne írni a "saját kocsi" opciót... :D Viszont annál nincs jobb, télleg.Egyszer mikor tele lett a hócipőm a reptéri parkolási díjakkal, számolgattam a flígbusszárnát, Södertálje-Stoki oda-vissza távra, (egy heti parkoláshoz-benzinhez viszonyítva) hármónknak, plusz helyben buszozást vagy taxit; hát kb olcsóbb lett volna 100 koronával, vagyis nem érte volna meg.Főleg télen, húzhattam volna a három bőröndöt a 20 centis hóban, meg asszony tolhatta volna a babakocsit; áááhh, ez nekünk nem ér meg 100 korona spórolást.
Ha meg többen is jönnek akkor meg Arlandába sem opció a tömegközlekedés a kocsihoz képest...

A repterek elhelyezkedését, főleg Skavstáét meg végképp nem értem.Mármint azt, hogy Stockholm-Airportnak nevezik sok helyen.Bár az igaz, hogy Stokihoz télleg közelebb van, mint mondjuk Malmöhöz... :D Nem igaz, hogy nem lett volna közelebb szabad, üres terület.De biztos én gondolom rosszul.Meg az is rögzült bennm már egy pár éve hogy idekint szolgáltatást igénybevenni az kb. a pénzügyi katasztrófa és az anyagi összeomlás közt helyezkedik el... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.05. 23:40:51

hogy érthető is legyen= ha meg jönnek többen is, vendégek, és ki kell menni értük...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.07. 05:37:07

*Södertálje-Skavsta odavissza távra...
süti beállítások módosítása